Allvarligt misstag i Ringhals – ”det är galet”
2023 12 28
– Om jag vore chef skulle jag hoppat högt och skrikit för det här är jätteallvarligt.
Det säger Lars Gunnar Larsson, en av Sveriges absolut främsta experter på kärnsäkerhet, till Sveriges Radio.
Uttalandet kommer efter att P4 Göteborg genomfört en granskning som visar att Ringhals felbedömt minst två allvarliga incidenter vid det aktuella kärnkraftverket.
Glömde stänga dörr
Tidigare i år sänktes Ringhals säkerhetsbetyg till det näst sämsta, bland annat på grund av den olycka som stoppade driften av reaktor 4 förra året och som orsakade skyhöga elpriser.
Men Ringhals själva insåg inte allvaret.
Det var först en månad senare när Strålsäkerhetsmyndigheten begav sig dit och ansåg att det handlade om en “allvarlig” olycka som Ringhals justerade sin bedömning.
Ytterligare en olycka som felbedömdes var när en dörr inte stängdes när Ringhals 3 sattes i drift – den viktigaste barriären vid händelse av ett radioaktivt utsläpp.
Dörren stod öppen 30 minuter, men återigen gjorde Ringhals en mildare bedömning av allvaret och tvingades korrigera rapporteringen när myndigheten konstaterade att det rörde sig om “en mycket allvarlig händelse”.
"Det är galet"
Björn Linde, vd på Ringhals, meddelar att man alltid undersöker om incidenter behöver utredas ytterligare och att hela organisationen tar ett brett grepp för att bli bättre.
Han säger också att det inte fanns något säkerhetsproblem i samband med olyckan på Ringhals 4, även om han understryker att det är allvarligt när produktionen drabbas.
Lars Gunnar Larsson håller inte alls med.
– Det tycker jag är galet. Om man inte rapporterar det här på rätt sätt så är det en säkerhetsfråga.
"Allvarliga brister"
I våras hade Strålsäkerhetsmyndigheten flera synpunkter på hur strålsäkerheten bedrivs på Ringhals kärnkraftverk.
Myndigheten påtalade att det fanns “allvarliga brister” och sänkte betyget från “tillfredsställande” till blott “acceptabel”.
– Det finns delar av verksamheten som fungerar väl, men vi har identifierat en negativ utveckling för säkerhetsarbetet i stort under en längre tid, sade Anne Edland, som är enhetschef för tillsynssamordning på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande vid tillfället.
Foto: Annika Örnborg
Text: Redaktionen