UPPGIFTER: Akut meddelande från USA – kopplas till Sveriges Natoansökan
2024 01 25
Turkiets parlament har röstat ja till ett svenskt Natomedlemskap.
Men president Recep Tayyip Erdoğan måste fortfarande skriva under ratificeringen innan allt är klart.
Och nu är det mycket brådskande att så sker.
I en direkt uppmaning till kongressen vädjar Joe Biden i ett brev om att godkänna en omedelbar försäljning av F-16-plan till Turkiet, uppger fyra källor till Reuters.
– Utan dröjsmål, säger en amerikansk tjänsteman till nyhetsbyrån.
Ett liknande meddelande ska även ha skickats till de högst uppsatta ledamöterna i senaten och representanthusets utrikesutskott.
Kopplas till Natoansökan
Försäljningen av de amerikanska stridsflygen har återkommande nämnts som ett krav från Erdoğan för att säga ja till Sverige i Nato.
– Turkiets parlament kommer att hålla sitt löfte att ratificera Sveriges Natoansökan om USA:s president Joe Bidéns administration banar väg för försäljning av F-16-plan till Ankara, sade Erdoğan i september förra året.
Väntar på underskriften
Enligt de amerikanska källorna ska brevet ha skickats under onsdagen.
Biden-administrationen ska formellt ännu inte ha underrättat kongressen om planerna för försäljningen – grönt ljus från presidenten uppges komma så fort Erdoğan har skrivit under dokumenten som officiellt utgör det sista turkiska hindret för Sveriges medlemskap i Nato.
– Det amerikanska utrikesdepartementet uppmanar också Ankara att formellt slutföra Sveriges Nato-ratificering, uppger Reuters.
Ratificeringen måste också skickas till Washington.
Vill inte bekräfta
Vita huset har inte omedelbart kommenterat uppgifterna och har avböjt att ge besked om någon exakt deadline för när flygplansförsäljningen ska vara i hamn.
– President Biden och utrikesminister Blinken har varit mycket tydlig med vårt stöd för att modernisera Turkiska F-16-flotta, som vi ser som en nyckelinvestering i Natos interoperabilitet, säger Vedant Patel, biträdande talesperson för utrikesdepartementet.
– Men utöver det… Jag tänker inte bekräfta eller förhasta föreslagna försvarsförsäljningar eller överenskommelser tills de formellt har meddelats kongressen.
Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet
Text: Redaktionen