UPPGIFTER: Åkesson och Pehrson i avgörande möte

2022 10 10

Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) har haft privata möten. 

Parterna har diskuterat ministerposterna i en kommande högerregering, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt tidningens uppgifter har samtalen handlat om hur mycket sakpolitik som SD ska få igenom för att gå med på att släppa in  L i en regering.

– Knäckfrågan är om Liberalerna ska få några ministerposter eller ej.  För SD handlar det i så fall om hur mycket sakpolitik man kan få i utbyte mot att släppa fram L och själva bli kvar utanför regeringen, rapporterar DN med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna.

Två dagar kvar

På onsdag, klockan 11, ska Ulf Kristersson (M) träffa riskdagens talman Andreas Norlén.

Då förväntas Kristersson presentera ett regeringsbesked.

Men tiden rinner ut.

Frågan om vilka partier som ska ingå i den nya regeringen beskrivs som direkt avgörande, erfar DN.

Enligt tidningens uppgifter kan L tvingas betala ett högt pris för en regeringsplats. 

–  En kostnad för SD:s medgivande kan enligt uppgift också bli att samarbetsavtalet mellan de fyra partierna blir mer detaljerat än det annars skulle ha varit, uppger DN.

Övernattat på ett slott

Under helgen har regeringsförhandlingarna mellan högerpartierna pågått på  Tidö slott utanför Västerås, rapporterar TV4.

Samtliga partiledare, Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L), har övernattat på slottet, uppger tv-kanalen.  

Så väljs en statsminister

  • När talmannen har ett förslag till ny statsminister och har överlagt med de vice talmännen så läggs förslaget fram i riksdagens kammare och bordläggs en första gång. När talmannen presenterar sitt förslag uppger hen samtidigt vilka partier som ska ingå i regeringen.
  • Talmannens förslag till statsminister bordläggs en andra gång och ska därefter prövas av riksdagsledamöterna i kammaren i en omröstning senast på fjärde dagen efter den dag då förslaget lagts fram.
  • Om mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175, röstar mot förslaget går det inte igenom. Annars är det godkänt.
  • Om ett förslag till statsminister inte får tillräckligt stöd måste talmannen prata med partiledarna igen, överlägga med de vice talmännen, och därefter lämna ett nytt förslag.
  • Talmannen har fyra gånger på sig. Om inget förslag till ny statsminister får tillräckligt stöd i riksdagen ska ett extra val hållas inom tre månader. 
  • Källa: Riksdagen

Foto: Sverigedemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen