Uppdaterade dödstal i Israel och Gaza

2021 05 19

Dödstalen stiger i Israel och framförallt i Gaza samtidigt som eldupphör fortfarande inte tycks vara nära.

Regeringschefer och presidenter i en rad länder världen över har uppmanat Israel och palestinierna att upphöra med stridigheterna men FN:s Säkerhetsråd har ännu inte kunnat enas om ett uttalande rapporterar Deutsche Welle.

Samtidigt är de senaste dödstalen nu följande enligt BBC News och New York Times: 
◾Gaza: 217 personer, inklusive 36 barn och 61 kvinnor, har dödats på Gaza. 1 400 har skadats.  Enligt Israel ingår ca 150 av dödsoffren i Gazas militanta grupp.

◾Västbanken: 20 personer har dödats vid sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor på Västbanken.

◾Israel: 12 personer inklusive två barn har dödats i Israel, enligt dess myndigheter. 117 skadade.

Hamas, den militanta grupp som styr Gaza och som är terrorklassad av EU och USA, har avfyrat över 3 300 raketer mot Israel enligt Israels Flygvapen. Samtidigt har Israels nio dagar långa bombardemang mot Gaza sänkt Hamas flera år tillbaka i tiden enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och stridigheterna fortsatte under natten till onsdagen.

Frankrike har i samverkan med Egypten och Jordanien sänt en resolution till FN:s säkerhetsråd men det har inte lett till något FN-beslut ännu.

Foto: Unsplash T. Brandon och A. Hameeda

ANALYS

Flera av världens svåraste konflikter och oroshärdar skulle ta ett stort kliv framåt om Israel-Palestina-konflikten skulle kunna lösas. Just nu ser det mörkt ut men en paradoxal ljuspunkt är att efter tragiska och hemska eskaleringar som den som nu pågår skapas en dynamik och en rörelse som ökar sannolikheten för att förhandlingarna upptas och att hela fredsprocessen utvecklas positivt.

[yop_poll id="53"]