Unikt genombrott: Människan på väg att besöka annan planet

2023 09 08

Mänskligheten har stått för ett jättegenombrott i frågan om att utforska rymden.

Månen, som Apollo 11 nådde 1969, är som bekant inte en planet utan en himlakropp.

Ingen människa har därmed någonsin tagit några kliv på en annan planet än vår egen.

Det är på god väg att förändras.

Idag på fredagen har Nasa nämligen gått ut med att man nått ett unikt genombrott när det gäller förutsättningarna för att kunna sätta en människa på Mars, rapporterar Sky News.

Kan klara sig flera timmar

En stor utmaning med att besöka Mars har hittills varit att man inte kunnat producera tillräckligt med syre för att landsätta en astronaut på planeten under någon nämnvärd tidsperiod.

Det är det Nasa nu för första gången har hittat vad som kan vara en hållbar lösning på problemet.

Allt började med den så kallade Perseverance-rovern som landade på den röda planeten för två år sedan.

Med har man med hjälp av enheten MOXIE, som inte är större än en mikrovågsugn, kunnat extrahera 122 gram syre från atmosfärens koldioxid.

Det behövs fem gram syre för att en astronaut ska kunna andas i tio minuter – och det man nu lyckats med innebär att man istället kan klara sig flera timmar.

Även till drivmedel

– MOXIEs imponerande prestanda visar att det är möjligt att utvinna syre från Mars atmosfär – syre som kan hjälpa till att förse framtida astronauter med andningsbar luft eller raketdrivmedel, säger biträdande administratör Pam Melroy från Nasa, enligt Sky News.

Enheten har producerat syre vid 16 olika tillfällen sedan det första försöket i april 2021 och har med marginal överträffat rymdorganisationens mål.

Stort kliv mot människa på Mars

Syret som producerats har en renhet på minst 98 procent.

I sina bästa stunder producerades 12 gram syre under en timmes tid – dubbelt så mycket som Nasa hade förväntat sig.

Genombrottet innebär nu att människan har tagit ett stort kliv mot att få sätta sin fot på Mars för första gången.

– Att utveckla teknologier som låter oss använda resurser på månen och Mars är avgörande för att bygga en långsiktig närvaro på månen, skapa en robust månekonomi och tillåta oss att stödja en första mänsklig utforskningskampanj till Mars.

Foto: History in HD

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen