UNIKT BESLUT: Kritiserat förslag införs på sjukhus – tusentals protesterade
2024 02 14
Efter valsegern 2022 lade regeringen och SD fram ett förslag om att begränsa rätten till kostnadsfri tolk inom vården.
– Rätten till offentligt finansierad tolk ska begränsas. Utgångspunkten ska vara att den enskilde i första hand ska betala för tolktjänster. Det ska övervägas att införa en avgift för nyanlända efter att en viss tid förflutit sedan uppehållstillstånd beviljats. Den statliga kontrollen och kvalitetsbedömning av tolkar som arbetar för det offentliga ska öka, framhöll regeringspartierna och SD i Tidöavtalet.
Förslaget väckte upprörda känslor.
Över 4 000 vårdanställda och vårdstudenter protesterade mot åtgärden.
– Vi som vårdpersonal vägrar sitta tysta medan landets regering föreslår förslag som kraftigt skulle komma att försämra liven och hälsan för våra patienter, skrev man i en debattartikel i Aftonbladet.
Protesterna fortsätter
Protesterna har fortsatt under regeringens mandatperiod.
Under gårdagen skrev 190 läkare inom Region Blekinge på en protestlista mot regionledningens planer på att införa en tolkavgift inom sjukvården.
– Jag hoppas ledningen ser att lyckas man mobilisera 200 kollegor på ett dygn så är det ett kraftfullt motstånd mot det här, sa Anders Bojesson, läkare på Palliativa enheten i regionen, till P4 Blekinge.
Går fram med förslaget
På onsdagen röstade fullmäktige i Region Blekinge om det omstridda förslaget.
Trots massiva protester kommer en tolkavgift att införas i sjukvården. Förslaget röstades igenom av M, KD och SD.
Ett unikt beslut. Det är första gången någonsin som en tolkavgift införs på sjukhus och vårdcentraler i Sverige.
Regionfullmäktiges ordförande Jan-Anders Palmqvist (S) vänder sig emot beslutet.
Han anser att det inte ”finns något lagstöd” för att genomföra förslaget.
– Är det så att fullmäktige ändock vill besluta detta, förutsätter jag att man i så fall hänvisar till den lagstiftning som innebär att man får ta ut avgifter för tolktjänster. Gör man inte det är det ett medvetet beslut mot kommunallagens paragrafer, säger socialdemokraten enligt Läkartidningen.
Björn Tenland Nurhadi (SD) försvarar beslutet.
– Har man bott i Sverige i fem-sex år bör man kunna så pass bra svenska att man kan förstå sjukvårdspersonal och andra myndighetspersoner, säger han enligt SVT.
Så mycket kommer det att kosta
Den nya tolkavgiften innebär att patienter måste betala 300 kronor för en tolk som medverkar fysiskt och 50 kronor för en tolk som deltar via länk.
Arkivfoto: Emil Langvad Region Skåne
Text: Redaktionen