Unik skatt på gång – ska införas i Sverige och övriga världen
2025 04 11
Världens första globala utsläppsskatt någonsin ligger på bordet.
Det är FN:s sjöfartsorgan som är på väg att införa obligatoriska regler i arbetet med att fasa ut användningen av fossila bränslen inom den globala sjöfarten.
Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, kommer nu i veckan att kalla till förhandlingar i London om saken, rapporterar CNBC News.
På agendan står bland annat åtgärder för att minska klimatpåverkan från världens sjöfart, som står för drygt tre procent av de globala koldioxidutsläppen.
"En total gamechanger"
Sara Edmonson är chef för globalt påverkansarbete i den australiska gruvgiganten Fortescue.
Hon kallar samtalen för “absolut historiska”.
– Jag tror att det skulle vara en total gamechanger. Ingen annan industri på global nivå har gjort ett åtagande av den här storleken.
– Och jag skulle hävda att de flesta länder inte har gjort det heller, säger Edmonson till CNBC.
"Ett av årtiondets största avtal"
Några av de förslag som ligger bordet gäller en global standard för marina bränslen.
Även en ekonomisk förhandling om en länge omdiskuterad koldioxidavgift, alternativt ett koldioxidkreditsystem, lär vänta.
Om planerna sätts i verket skulle de kunna utgöra ett av årtiondets största klimatavtal, erfar tv-kanalen.
Tullarna kan bli problem
Det finns emellertid faktorer som kan sätta käppar i hjulet för en ambitiös koldioxidskatt.
Exempelvis skulle de amerikanska tullarna, ett globalt handelskrig och motvilja från enskilda FN-länder kunna bli problem.
– Det finns också många diskussioner kring avgiftsliknande strukturer, eftersom ordet “avgift” i mycket polariserade länder som USA, Australien och till och med i Kina, uppenbarligen kan vara mycket utmanande, säger Edmonson.
– Men jag tror att det finns riktigt bra diskussioner kring avgiftsliknande strukturer som i slutändan skulle ha en likvärdig effekt.
Östater som Fiji, Marshallöarna, Vanuatu, Barbados, Jamaica och Grenada tillhör några av de största förespråkarna för en global koldioxidskatt.
Brasilien, Kina och Saudiarabien är tre av de främsta kritikerna.
Foto: Pixabay
Text: Redaktionen