Ungern rasar mot Sverige – varnar för konsekvenser

2023 09 14

Det råder stor frustration i Ungern.

Ungern har under de senaste åren fått kritik från bland annat EU för problemen som råder angående demokratin i landet.

Kritik har även kommit från svenskt håll, och det är någonting som Ungern tagit upp i diskussionerna om Sveriges Natoansökan.

Nu rasar den ungerska utrikesministern Péter Szijjártó mot svenska uttalanden om Ungern i ett brev som skickats till Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Det rapporterar Politico.

Är upprörd

I brevet, som har cirkulerat i ungerska medier, framgår att de svenska orden om demokratin i Ungern kan få konsekvenser för Sveriges Natointräde.

– Jag är rätt säker på att du förstår motsägelsen mellan de två fenomenen: du uppmuntrar våra parlamentsledamöter att ratificera ert inträde i Nato, alltmedan ni anklagar dem för att ha raserat demokratin i Ungern, menar den ungerska utrikesministern.

“Ta det på allvar”

Szijjártó uppmanar Billström att ta situationen på allvar.

– Den här motsägelsen har nu blivit ännu tydligare och är definitivt inte till någon hjälp för att ni ska få ert kontinuerligt ställda krav uppfyllt. Jag hoppas att ni på allvar tar det här i beaktande till slut.

Dålig plats

I samband med Sveriges Natoansökan, som Ungern och Turkiet alltjämt står i vägen för, har stor uppmärksamhet riktats mot ländernas relationer.

Tidigare under året gick Viktor Orbans stabschef ut och sade att de svensk-ungerska relationerna är på en dålig plats för närvarande.

Det rapporterar Reuters.

“På en låg nivå”

Det svenska Natomedlemskapet är fortfarande i behov av stöd från såväl Turkiet som Ungern.

– De nuvarande förbindelserna mellan Sverige och Ungern, också på grund av detta ingripande från kommissionens sida är på en låg nivå och åtgärder för att öka förtroendet behövs, sa den ungerske stabschefen Gergely Gulyas enligt nyhetsbyrån.

– I en sådan situation är Natos enighet av största vikt och det är inte till hjälp om vi importerar bilaterala debatter till Nato, tillade han.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen