Ungdomar pressade att klä av sig nakna

2024 07 06

Tävlingar på partybåtar där ungdomar bland annat pressas att klä av sig nakna får nu hård kritik.

Det handlar om studentresor till Magaluf i Mallorca, där många svenska ungdomar festar på partybåtar.

På båtarna arrangeras tävlingar med sexuella inslag, som många deltagare uppfattar som kränkande.

Tävlingarna, som arrangeras av Nordic Invasion, påminner om nollningar och har inslag som vissa deltagare upplever som förnedrande, rapporterar Aftonbladet.

Deltagare vittnar bland annat om en sexställningstävling och en gräddtävling där killar luras till att slicka grädde från varandras kroppar.

Hetsig stämning

De som vann sexställningstävlingen fick som ”pris” gå in på en toalett i två minuter, vilket gjorde deltagarna väldigt obekväma, enligt tidningen.

– Alla skrek ”in, in, in”. Det kändes verkligen som att folk hetsades till att ligga med varandra inne på en sunkig toalett, säger en kille som bevittnat händelsen.

Ett annat moment går ut på att en person ska klä av sig naken för att alla ska få bada i havet.

I samband med tävlingarna råder foto- och mobilförbud.

Olagligt i Sverige

Många deltagare har varit alkoholpåverkade och i efterhand ångrat sin medverkan i tävlingarna.

Enligt en advokat så skulle tävlingarna sannolikt ha varit olagliga om de hade arrangerats i Sverige.

– Arrangören hävdar att det finns ett samtycke, men det finns inget samtycke som omfattar alla dessa kränkande moment, säger brottmålsadvokaten Annika Nisser till Aftonbladet.

Fylla och slagsmål

Svenska ungdomars hårda festande ute i Europa har väckt en del uppmärksamhet den senaste tiden.

Tidigare i veckan väckte svenska ungdomar stor ilska i Split i Kroatien, efter att ha haft en ”blodig” uppgörelse med norska ungdomar, vilket MarcusOscarsson.se har rapporterat om.

– Det var så mycket blod på torget att man kunde tro att någon kastat en granat. Vi vill inte ha sådana turister, säger en anonym invånare i Split till DN.

Text: Redaktionen

Foto: M Meyer


Sportkedja stänger allt i Sverige – “Har en sista utförsäljning”

2024 07 06

Sportkedjan Decathlon lägger ner.

Som bekant har det varit ett par tuffa år för svensk ekonomi.

Hög inflation och höjda räntor har lett till att såväl företag som hushåll har fått det tufft.

Konkursansökningarna väller in och många verksamheter tvingas lägga ner.

En av dessa är sportkedjan Decathlon, som inte längre kommer finnas i Sverige.

Lägger ner

Decathlon meddelar att de lägger ner all verksamhet i Sverige.

– Efter 13 år av att dela vår passion för sport med alla våra svenska kunder, kommer vi att upphöra med vår kommersiella verksamhet i Sverige i slutet av juli 2024, meddelar kedjan.

– Självklart kommer vi göra vårt bästa för att fortsätta att hjälpa dig som en del av vårt åtagande gentemot våra kunder och i full överensstämmelse med svensk lag.

“Inte vad vi ville”

Decathlon beklagar beslutet och hänvisar till de tuffa ekonomiska förutsättningarna.

– Genom åren har vi byggt upp en stark relation med er och ni har litat på oss att stödja era sportutövanden och fritidsäventyr, fortsätter kedjan via sin webbsida.

– Även om det inte var så här vi ville avsluta den här resan på grund av passionen hos vårt team här i Sverige och kärleken till det här landet, har den nuvarande globala ekonomiska situationen och dess inverkan på våra aktiviteter i Sverige tvingat oss att tyvärr fatta detta svåra beslut.

En sista utförsäljning

Från och med nu har Decathlon en sista utförsäljning i samband med avvecklingen.

– Innan vi stänger ner kommer vi att ha en utförsäljning i vår Mall of Scandinavia butik, -50 procent på allting från och med den 5e juli. Det här är din sista chans att få tag på några DECATHLON-produkter i Sverige.

Historiskt högt antal

Under det gångna året har de ekonomiska förutsättningarna skapat stora problem i näringslivet, enligt en ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys.

– Under 2023 har totalt 8 868 företag gått i konkurs. Det är det högsta antalet konkurser under ett år sedan 1998. Konkurserna har varit särskilt höga sedan maj 2023, då antalet konkurser per månad varit högre än respektive månad tidigare under 00- och 10-talet.

Foto: L. Bresler

Text: Redaktionen


Dansk jätte utmanar Biltema – närmar sig 30 butiker i Sverige

2024 07 05

Den danska detaljhandelskedjan Thansen öppnade sin första butik i Sverige 2022.

Vid lanseringen av butiken meddelade kedjan – som bland annat säljer biltillbehör och reservdelar till bilar och cyklar – att man ska ta upp kampen mot konkurrenten Biltema som har över 60 varuhus i Sverige.

Vi ser det som ett naturligt steg att utvidga vår marknad till att även omfatta Sverige. Sverige är vår granne och brodernation och det finns många likheter mellan oss. Marknaden är stor och vi ser en enorm potential för vår typ av verksamhet, sade Bent Jensen, koncern-vd i en kommentar till Dagens Handel efter inträdet på den svenska marknaden.

Nu har Thansen presenterat resultatet för sitt första riktiga verksamhetsår i Sverige, 2023.

Bolaget redovisar gröna siffror.

Efter att ha öppnat flera nya butiker under fjolåret ökade nettoomsättningen kraftigt från 970 000 kronor till 24,9 miljoner kronor.

Thansen noterade en vinst på en miljon kronor under 2023.

Ett imponerande resultat, rapporterar E-handel.

Sajten pekar på att bolaget lyckats gå med vinst, trots att rörelsekostnaderna ”ökade enormt” under fjolåret – från 3,3 till 44,9 miljoner kronor.

Vill öppna 30 butiker

I slutet av 2024 kommer Thansen ha 15 till 17 butiker i Sverige. Målsättningen är att slå upp 30 butiker i landet senast 2027.

–  Vi letar naturligtvis efter helt rätt lägen och vill ha bra grannar runt oss. Lyckas det så når vi de 30 butikerna på fem år. Ja, på sikt går vi kanske om både Danmark och Norge, sade Thansens Sverigeched Kim Clausen till Dagens Handel för två år sedan.

Fakta Thansen

- Dansk detaljhandelskedja

- Har 84 butiker i Danmark och 40 butiker i Norge

- Sortimentet består bland annat av bildelar/bilutrustning, däck/fälgar, cyklar, camping/marin, elektronik/mobil, verktyg och lek/fritid

- Grundades 1991 av Bent Jensen, som också äger företaget

- Har beskrivits som ”Biltemas främsta utmanare”

Foto: Thansen 

Text: Redaktionen