UNDERSÖKNING: Så har ryssarna googlat under kriget

2022 03 20

Ryssarnas googletrender har påverkats rejält av Putins anfallskrig mot Ukraina. En tydlig trend är att ryska folket försöker ta sig runt regimens blockering av nyhetssidor och sociala medier.

Det visar en stor undersökning av de ryska googletrenderna sedan kriget inleddes, som Svenska Yle har gjort.

Tidningen har identifierat fem punkter som i stor utsträckning har präglat den ryska googlehistoriken.

Ekonomi

Den 24 februari beordrade den ryska diktatorn Vladimir Putin sina trupper att korsa gränsen till Ukraina. Ett beslut som resulterade i att de vanligaste sökningarna på Google i Ryssland blev: “Dollarns kurs”, “krig” och “vad är SWIFT?”.

Oron över vilka konsekvenser invasionen skulle få för landets ekonomi var påtagliga.

Den kommande veckan meddelade flera utländska företag att de lämnar Ryssland. Apple, IKEA, Zara och Playstation fanns alla med bland de vanligaste sökningar på Google, efter företagens utspel.

Sociala medier

Allt eftersom den ryska staten bestämt sig för att stänga ner sociala medier i landet ökade även antalet googlingar om fenomenet.

Den 4 mars stängde Ryssland ner Facebook. Dagen innan var en av de vanligaste sökningarna: ”varför fungerar inte Facebook”.

VPN

I Ryssland används virtuella privata nätverk (VPN) flitigt. Anledningen är att man kan få tillgång till blockerade nyhetssidor och nedstängda sociala medier genom att använda sig av VPN.

I början av mars ökade sökningarna på VPN kraftigt. Appar för VPN är nu de mest populära på Apple Store i Ryssland, uppger Svenska Yle.

Ryska folket anstränger sig med andra ord en hel del för att ta reda på verkligheten trots Putinregimens försök att hindra invånarna från att ta del av densamma.

Protester

Flera vanliga sökningar kan kopplas till den censur som den ryska staten har infört. Flera oberoende nyhetssidor, som har tvingats att stänga verksamheten, har googlats flitigt av befolkningen i Ryssland. Den relativt frispråkiga Echo Moskvys nedstängning i början av mars toppade söklistorna, enligt undersökningen.

Kriget

Undersökningen visar att endast en handfull av sökningar under invasionens första tre veckor kan relateras till kriget.

Bland de populäraste sökningarna, relaterade till kriget, var kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina, som attackerades av ryska trupper, och den ryska militärflygplatsen Taganrog, som enligt ryska underrättelser ska ha varit ett mål för en ukrainsk robotattack.

Foto: S. Feyissa

Text: Redaktionen