UNDERSÖKNING: Så har ryssarna googlat under kriget

2022 03 20

Ryssarnas googletrender har påverkats rejält av Putins anfallskrig mot Ukraina. En tydlig trend är att ryska folket försöker ta sig runt regimens blockering av nyhetssidor och sociala medier.

Det visar en stor undersökning av de ryska googletrenderna sedan kriget inleddes, som Svenska Yle har gjort.

Tidningen har identifierat fem punkter som i stor utsträckning har präglat den ryska googlehistoriken.

Ekonomi

Den 24 februari beordrade den ryska diktatorn Vladimir Putin sina trupper att korsa gränsen till Ukraina. Ett beslut som resulterade i att de vanligaste sökningarna på Google i Ryssland blev: “Dollarns kurs”, “krig” och “vad är SWIFT?”.

Oron över vilka konsekvenser invasionen skulle få för landets ekonomi var påtagliga.

Den kommande veckan meddelade flera utländska företag att de lämnar Ryssland. Apple, IKEA, Zara och Playstation fanns alla med bland de vanligaste sökningar på Google, efter företagens utspel.

Sociala medier

Allt eftersom den ryska staten bestämt sig för att stänga ner sociala medier i landet ökade även antalet googlingar om fenomenet.

Den 4 mars stängde Ryssland ner Facebook. Dagen innan var en av de vanligaste sökningarna: ”varför fungerar inte Facebook”.

VPN

I Ryssland används virtuella privata nätverk (VPN) flitigt. Anledningen är att man kan få tillgång till blockerade nyhetssidor och nedstängda sociala medier genom att använda sig av VPN.

I början av mars ökade sökningarna på VPN kraftigt. Appar för VPN är nu de mest populära på Apple Store i Ryssland, uppger Svenska Yle.

Ryska folket anstränger sig med andra ord en hel del för att ta reda på verkligheten trots Putinregimens försök att hindra invånarna från att ta del av densamma.

Protester

Flera vanliga sökningar kan kopplas till den censur som den ryska staten har infört. Flera oberoende nyhetssidor, som har tvingats att stänga verksamheten, har googlats flitigt av befolkningen i Ryssland. Den relativt frispråkiga Echo Moskvys nedstängning i början av mars toppade söklistorna, enligt undersökningen.

Kriget

Undersökningen visar att endast en handfull av sökningar under invasionens första tre veckor kan relateras till kriget.

Bland de populäraste sökningarna, relaterade till kriget, var kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina, som attackerades av ryska trupper, och den ryska militärflygplatsen Taganrog, som enligt ryska underrättelser ska ha varit ett mål för en ukrainsk robotattack.

Foto: S. Feyissa

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen