Så kan Ryssland svara Sverige

2024 02 27

– En historisk dag.

Så beskriver statsminister Ulf Kristersson (M) måndagskvällens besked om att Ungerns parlament röstat ja till Sveriges Natoansökan. Ett beslut som innebär att Sverige närmar sig ett inträde i försvarsalliansen med stormsteg.

– Alla Natoländers parlament har nu röstat för Sveriges Natomedlemskap. Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet, skriver Kristersson i ett inlägg på X.

Hotet från Ryssland blev avgörande

För nästan två år sedan, i maj 2022, lämnade den dåvarande S-regeringen in Sveriges Natoansökan. Beslutet fattades med hänvisning till det försämrade säkerhetsläget som uppstått efter Rysslands invasion av Ukraina.

Putinregimen i Moskva klargjorde snabbt att man inte uppskattar Sveriges beslut. Under den långa och utdragna Natoprocessen har Kreml vid upprepade tillfälle utfärdat hot mot Sverige. 

I somras framhöll den ryske utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland kommer att "vidta åtgärder" om Sverige blir Natos 32:a medlem.

– Nödvändiga åtgärder kommer att vidtas. Vi vet vad dessa åtgärder kommer att se ut och hur de kommer att omsättas i praktiken, sa Lavrov enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Kristersson: Så kommer Ryssland reagera

På måndagskvällen kommenterar statsminister Ulf Kristersson hur Ryssland kan reagera på Sveriges inträde i Nato.

På en pressträff meddelar Kristersson att han förväntar sig en reaktion.

– När det gäller Ryssland är det enda vi kan förvänta oss att de inte gillar att Sverige blir Natomedlem, säger han enligt Expressen.

Statsministern uppger att Sverige är förberett på ”alla möjliga” svar från Ryssland. På pressträffen nämner han särskilt två potentiella svar.

– Det vi ser hela tiden är desinformation och cyberattacker. Jag tror hela vår del av världen står på tå för att möta många olika saker, säger Kristersson och tillägger att han samtidigt är övertygad om Sverige är mycket säkrare nu än innan Natoansökan lämnades.

Foto: Nato resp President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen