Ulf Kristersson (M) träder tillbaka och återlämnar sonderingsuppdraget

2021 07 01

M-KD-SD-L kommer inte att ta över Sveriges styre och bilda regering. I alla fall inte i de nu pågående talmansrundorna.

Det tycks varas slutsatsen efter att Ulf Kristersson (M) lämnat nya besked om läget. Han konstaterar att det fanns tre skäl för honom att åta sig uppdraget att sondera möjligheterna för att bilda regering – regeringen avsatt, sakpolitiska skäl att tro M, KD, SD och L kan enas och ett extremt jämnt läge i Sveriges riksdag framhöll M-ledaren.

– Två av de tre skälen finns kvar men det tredje skälet finns inte kvar. De parlamentariska förutsättningarna för att bilda ny borgerlig regering finns inte, säger Ulf Kristersson.

Minister avgick

Detta efter att Socialdemokraterna säkrat ett osäkert mandat genom att en minister avgått och efter att den osäkra C-ledamoten meddelat att hon följer partilinjen.

– Uppenbarligen har hotet om ett maktskifte stressat S så till den grad att de tvingat ett statsråd att avgå för att samla sin egen riksdagsgrupp. Men efter det beskedet, efter besked från andra partigrupper och efter besked från enskilda riksdagsledamöter så drar vi slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att säga nej till en ny regering.

Tackar SD och L

– Under de här två dagarna så har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna. Utsikterna att komma överens om reformer är goda. Det finns sakpolitisk gemenskap som ger förutsättningar för ny regering. Jag vill passa på att tacka L och SD för konstruktiva diskussioner, säger Ulf (M) som informerat talmannen.

– Jag har lämnat tillbaka sonderingsuppdraget till honom, säger han.

Foto: TV4

[yop_poll id="301"]