SD-tjänstemän i Regeringskansliet?

2021 03 14

Moderaterna är inte bara redo att samarbeta med SD utan öppnar även för ett slags regeringsunderlagsavtal. Partiet stänger inte heller dörren till SD-tjänstemän i Regeringskansliet. Detta rapporterar Göteborgs-Posten idag.

Ulf Kristersson (M) avvisar tanken på att SD kan ses som röstboskap utan motkrav.

– Självklart ska de inte vara röstboskap. Samarbete bygger på att man har respekt för varandra i de frågor man har samarbete om, säger han till GP.

Han nämner kriminalitet, invandring, integration, energipolitik och stora delar av ekonomiska politiken som exempel på områden där M och SD kan komma överens. Ulf säger nej till att SD ska ingå i regeringen men stänger inte dörren för SD-tjänstemän i Regeringskansliet.

– Det där är en alldeles för tidigt väckt fråga. Man ska samarbeta om sådana frågor där man tycker lika eller har likartade uppfattningar, säger han till GP.

ANALYS

Det är en självklarhet att SD inte kommer att stödja en M-KD-regering utan att få igenom en hel del politik och det man kan vänta sig är ett formaliserat och organiserat samarbete mellan M-KD-L och SD.

Huruvida SD sitter i regeringen eller inte får stor uppmärksamhet i media men är inte alls den mest centrala frågan - C och L sitter ju inte i nuvarande regering men får ändå igenom mycket politik. Det viktiga är med andra ord att ingå i ett aktivt regeringsunderlag som samarbetar om budgeten. Att sitta i regeringen är ett plus men inte alls avgörande för att få genomslag och förändra Sverige.

[forminator_poll id="1569"]