Ulf Kristersson KU-anmäls

2022 10 20

Miljöpartiet väljer att KU-anmäla nya statsministern Ulf Kristersson efter hans regeringsförklaring.

Redan dagen efter att Ulf Kristersson hållit sin regeringsförklaring, i tisdags, kom kritik mot delar av innehållet, nämligen att Sverige mer eller mindre var fossilfritt under 1980-talet.

I dag gick Miljöpartiet ett steg längre och KU-anmälde den färska statsministern.

Bör tala sanning

– Jag tror svenska folket förväntar sig en statsminister som talar sanning, säger Märta Stenevi, ett av partiets språkrör, enligt Aftonbladet som var först att berätta nyheten.

MP framhåller i sin anmälan att siffror visar att växthusgasutsläppen per år uppgick till runt 57 miljoner ton under 1980-talet.

Låt vara, konstaterar MP, att utsläppen sänktes perioden 1970-1984, för att sedan gå tillbaka till nivån under perioden 1963-1964 är det oärligt att kalla landet för fossilfritt.

Ulf Kristersson har fått ytterligare kritik för sin miljöpolitik. Den nya regeringen saknar ett renodlat miljödepartement eftersom den nya titeln för det departementet blir klimat- och näringslivsdepartementet.

Historiskt beslut

Fördelningen blir så här: Nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) blir statsråd i klimat- och näringslivsdepartementet, där energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kommer att vara chef.

– Det är ett historiskt beslut som kommer få förödande konsekvenser för miljöfrågorna, poängterade Miljöpartiets språkrör Per Bolund till DN redan under gårdagen.

Även Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, har i en intervju med samma tidning kritiserat Kristerssons påstående för en ”skrämmande ovarsamhet med fakta.

– Det skapar en bild av att det inte behövs några större förändringar.

Han tillade:

– Om politiken ska lösa de här stora kriserna han talade om, och han samtidigt säger att vi nästan gjort oss av med fossila bränslen, då finns det inget behov av särskilt mycket miljöpolitik.

 

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen