UKRAINAS VÄDJAN: Vi kan inte försvara vårt land

2022 02 18

Kievs borgmästare vädjar till Tyskland om hjälp. 

Det desperata nödropet riktas till Tysklands regering i samband med den årliga säkerhetskonferensen i München som nu genomförs under tre dagar.

I säkerhetsmötet deltar 500 stats- och regeringschefer från länder runt om i världen. Men representanter från landet, som de flesta diskussioner kommer att kretsa kring, saknas.

Ryssland ej närvarande

Inga representanter från Ryssland kommer att närvara på mötet, rapporterar DW News. Men de flesta diskussioner kommer säkerligen att handla om den rådande konflikten i östra Ukraina, där Ryssland enligt flera uppgifter planerar en militär invasion.

Behöver er hjälp

Under säkerhetsmötets första dag väckte Kievs borgmästare, Vitali Klitschko, stor uppmärksamhet. Han ställde sig upp i talarstolen och vädjade till Europas starkaste ekonomi, Tyskland.

– Vi är redo för att strida, vi är redo att försvara våra familjer, vår stat, våra städer och våra medborgare, sade Klitschko, enligt Fox News, och tillade:

– Men vi behöver hjälp. Vi kan inte försvara vårt land.  

Tyskland vägrar

Uttalandet var en uppmaning till Tyskland om att ompröva sitt beslut att inte exportera vapen till Ukraina.

Till Ukrainas förtret vägrar Tyskland att exportera vapen till landet, vilket däremot USA beslutat sig för att göra.

Tidigare har Tysklands inblandning i den omstridda gasledningen Nord Stream 2, som planeras att gå från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland, väckt stor irritation bland höjdarna i Kiev.

Utrikesministern svar

Tysklands utrikesminister, Annalena Baerbock, svarade på Vitali Klitschkos vädjan. Baerbock framhävde att hon känner sympati med Kievs borgmästare, men höll fast vid sin regerings ståndpunkt: Tyskland kommer inte att skicka vapen till Ukraina.

Sveriges representanter

Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer att representera Sverige på säkerhetsmötet.  I likhet med Tyskland har regeringen i Sverige beslutat om att inte exportera vapen till Ukraina.

Starka regler mot vapenexport

– Vi har väldigt starka regler mot vapenexport så det är inte aktuellt för vår del. Men vi stödjer Ukraina på många andra sätt, framför allt genom ett mycket högt bistånd för reformer i Ukraina som vi tror är något av det viktigaste, sade Ann Linde, när hon fick frågan av SVT Nyheter i slutet av januari.

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen