UKRAINAS VÄDJAN: Vi kan inte försvara vårt land

2022 02 18

Kievs borgmästare vädjar till Tyskland om hjälp. 

Det desperata nödropet riktas till Tysklands regering i samband med den årliga säkerhetskonferensen i München som nu genomförs under tre dagar.

I säkerhetsmötet deltar 500 stats- och regeringschefer från länder runt om i världen. Men representanter från landet, som de flesta diskussioner kommer att kretsa kring, saknas.

Ryssland ej närvarande

Inga representanter från Ryssland kommer att närvara på mötet, rapporterar DW News. Men de flesta diskussioner kommer säkerligen att handla om den rådande konflikten i östra Ukraina, där Ryssland enligt flera uppgifter planerar en militär invasion.

Behöver er hjälp

Under säkerhetsmötets första dag väckte Kievs borgmästare, Vitali Klitschko, stor uppmärksamhet. Han ställde sig upp i talarstolen och vädjade till Europas starkaste ekonomi, Tyskland.

– Vi är redo för att strida, vi är redo att försvara våra familjer, vår stat, våra städer och våra medborgare, sade Klitschko, enligt Fox News, och tillade:

– Men vi behöver hjälp. Vi kan inte försvara vårt land.  

Tyskland vägrar

Uttalandet var en uppmaning till Tyskland om att ompröva sitt beslut att inte exportera vapen till Ukraina.

Till Ukrainas förtret vägrar Tyskland att exportera vapen till landet, vilket däremot USA beslutat sig för att göra.

Tidigare har Tysklands inblandning i den omstridda gasledningen Nord Stream 2, som planeras att gå från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland, väckt stor irritation bland höjdarna i Kiev.

Utrikesministern svar

Tysklands utrikesminister, Annalena Baerbock, svarade på Vitali Klitschkos vädjan. Baerbock framhävde att hon känner sympati med Kievs borgmästare, men höll fast vid sin regerings ståndpunkt: Tyskland kommer inte att skicka vapen till Ukraina.

Sveriges representanter

Utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer att representera Sverige på säkerhetsmötet.  I likhet med Tyskland har regeringen i Sverige beslutat om att inte exportera vapen till Ukraina.

Starka regler mot vapenexport

– Vi har väldigt starka regler mot vapenexport så det är inte aktuellt för vår del. Men vi stödjer Ukraina på många andra sätt, framför allt genom ett mycket högt bistånd för reformer i Ukraina som vi tror är något av det viktigaste, sade Ann Linde, när hon fick frågan av SVT Nyheter i slutet av januari.

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen