UKRAINAS NÖDROP: Det här behöver vi för att stå emot Ryssland

2022 02 24

Vi har tillräckligt med folk på marken, men inte tillräckligt med utrustning.

Orden kommer från Vadym Prystaiko, Ukrainas ambassadör i Storbritannien, som talade med en samlad mediakår på den ukrainska ambassaden i London under torsdagen.

Saknar militär utrustning

Ambassadörens budskap är tydligt. Ukraina har manskapet för att försvara sig, men avsaknad av militär utrustning gör att landets soldater lider nederlag mot de ryska trupperna.

Medan han pratade med pressen tillade han att Ukraina har varit tydliga med att de behöver militär utrustning, ekonomiskt stöd och humanitärt stöd från andra länder, rapporterar CNN.

Fem saker

Tidigare under dagen framhävde landets utrikesminister, Dmytro Kuleba, fem saker som Ukraina behöver från sina allierade för att kunna försvara sig mot Putinregimen. Bland annat konstaterade han att landet är i ett stort behov av militär utrustning.

EU förväntas hjälpa

Under kvällen förväntas Europeiska unionens ledare tillkännage ett ny humanitärt stödpaket till Ukraina, samt nya hårda sanktioner mot Ryssland.

Humanitär hjälp behövs

Prystaiko uppgav även att Ukraina, utöver behovet av militär utrustning, är i ett stort behov av humanitär hjälp, rapporterar CNN.  

Ryssland blockerar Svarta havet vid landets södra kust och Azovska havet, som ligger öster om Krimhalvön.

Förnödenheter behövs snarast

– Det begränsar våra möjligheter för att få in förstärkningar och förnödenheter, uppgav ambassadören och tillade att humanitära förnödenheter kommer att behöva snarast, eftersom läget är kritiskt, uppger CNN.

Sveriges roll

Regeringen har tidigare uppgett att Sverige inte kommer att skicka vapen till Ukraina. Men frågan hänger löst.

– Vi talar om ytterligare stöd från Sverige, men också ytterligare stöd från EU. Jag har gett försvarsminister Peter Hultqvist i uppdrag att se över vad för något inom hans område som vi kan ytterligare stödja Ukraina med, sa statsminister Magdalena Andersson (S) under en presskonferens, tidigare under torsdagen.

Statsministern meddelade samtidigt att Sverige kommer att öka biståndet till Ukraina på flera områden.

Foto: Vadym Prystaiko FB, M. Kukurudziak 

Text: Redaktionen