Ukrainakrisen: Inga tecken på ryskt tillbakadragande
2022 02 16
Finns fortfarande en enorm styrka redo att attackera Ukraina.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till BBC att det inte finns några tecken på en nedtrappning av de ryska styrkorna utanför Ukraina.
Militärövningar har avslutats
Ryssland har däremot sagt att de drar tillbaka en del av sina trupper och att militärövningar i det Moskva-annekterade Krim har avslutats. Men detta är Stoltenberg skeptisk till.
– Vi ser inga tecken på nedtrappning på marken, säger han.
Det nya normala
Stoltenberg varnar dock för att hotet från Ryssland kan ha blivit det ”nya normala ” i Europa. Nato överväger därför att inrätta nya stridsgrupper i Central- och Sydeuropa. Sen 2014 har man satsat 270 miljarder dollar på det europeiska försvaret.
Hotet finns kvar även om Putin inte anfaller
Jens Stoltenberg beskriver situationen som den allvarligaste säkerhetskrisen i Europa sen kalla krigets. Även om president Putin inte ger order om att attackera, finns det fortfarande tecken på att denna kris kommer att kasta en mycket längre skugga.
Nato överväger nya stridsgrupper
Det "nya normala" kan innebära att Nato kommer öka sin militära närvaro. Stoltenberg har gett Natos militära planerare i uppdrag att eventuellt inrätta nya stridsgrupper på alliansens östra flank - i Rumänien och Svartahavsregionen. Dock är inga beslut fattade ännu.
Uppmanar fortfarande Ryssland att inleda en dialog
Nato uppmanar fortfarande Ryssland att inleda en dialog för att minska spänningarna. Men om diplomatin inte fungerar är risken stor att situation kommer sluta i en militärkonflikt.
Misstänkt cyberattack
Under tisdagen utsattes ukrainska webbplatser för en misstänkt cyberattack. Orsaken är inte fastställd men Ukraina har tidigare drabbats av storskaliga attacker mot sin onlineinfrastruktur. Attacker som de misstänker att Ryssland ligger bakom. Rysslands förnekar dock all inblandning.
Destabilisera Ukraina
Det har länge funnits oro för att Ryssland skulle kunna använda mindre uppenbara medel för att destabilisera Ukraina, till exempel genom cyberattacker mot kritisk infrastruktur.
Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation
Text: Redaktionen