UKRAINA: Zelenskys besked till Putin

2022 05 25

Ukrainas president Volodymyr Zelensky säger att han är villig att prata med Rysslands diktator Vladimir Putin.

Zelenskys gav sitt besked under ett morgonmöte på onsdagen vid World Economic Forum i Davos där han medverkade via länk.

Men mötet mellan ledarna måste ske på Zelenskys villkor.

– Jag kan bara prata med honom direkt – utan mellanhänder och medlare, säger presidenten i ett samtal med journalisten Fareed Zakaria som modererade paneldiskussionen i Davos. 

Presidenten konstaterade att han fortfarande är öppen för en dialog.  

– Om Putin ”förstår verkligheten”, så finns det fortfarande en möjlighet att hitta en diplomatisk väg ut ur konflikten, sa Zelensky, enligt Reuters.

Måste lämna sin bubbla 

På tisdagen sa Zelensky att han är redo att prata med Rysslands diktator när han återvänder till den ”verkliga världen”.

– När presidenten är beredd att lämna sin bubbla, sin alternativa verklighet och förstår att många människor dödas, inklusive civila, då kanske han kommer att förstå att vi måste prata och enas om ett slut på det här kriget, som han startade, kommenterade Zelensky enligt CNN. 

Måste återgå till ursprungliga gränser 

I sitt tal inför publiken på World Economic Forum betonade Zelensky att Ukraina kommer att fortsätta att kämpa tills gränserna från den 24 februari är återställda. Den 24 februari inledde Ryssland sin invasion.

Han vädjade återigen om ett utökat militärt stöd från väst. 

Pratade om Sverige och Nato

Zelensky påpekade att en enad västvärld skulle vara en stor fördel för Ukraina. Han påpekade att så inte är fallet och exemplifierade detta genom att prata om Sverige och Finlands Natoansökningar.

– Finns det enighet när det gäller Finlands och Sveriges anslutning till Nato? Nej, nej. Så, finns det ett starkt gemensamt väst? Nej.  

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine 

Text: Redaktionen