UKRAINA: Zelensky föreslår “speciallösning” för att straffa Putin

2022 07 15

Den ukrainska presidenten tänker utanför boxen för att få Ryssland att möta rättvisan.

Volodymyr Zelensky presenterar sin idé efter att Ryssland utfört ytterligare attacker mot hans land, den här gången i centrala Vinnytsia i mitten av landet, rapporterar The Guardian.

Minst 22 personer dog i attacken, varav tre barn.

Terrordåd mot civila

Zelensky beskrev igår attacken som ett terroristdåd mot “vanliga, fredliga” människor. 

Attacken skedde samtidigt som EU-toppar samlades i Haag, med just syfte att diskutera de fruktansvärda krigsbrott som sker i landet. 

Den ukrainska presidenten kopplades upp på videolänk och framförde då sitt förslag för tjänstemännen: inför en "specialdomstol" som kan utreda Rysslands invasion av Ukraina.

“Behövs en särskild domstol”

– Befintliga rättsliga institutioner kan inte ställa alla skyldiga parter inför rätta. Därför behövs en särskild domstol för att ta itu med den brottsliga ryska aggressionen mot Ukraina, säger Zelensky enligt The Guardian.

“Måste finnas ett straff”

Han menar att en sådan typ av domstol skulle “säkerställa ett rättvist och lagligt straff för dem som startade denna serie av katastrofer”.

– Det måste finnas ett obligatoriskt och principiellt straff för alla ryska brottslingar.

Krigsrättsdomar i Ukraina

Det har förekommit rättegångar i Ukraina där ryska soldater dömts för krigsbrott för sina handlingar i kriget. 

Först ut var en 21-årig rysk soldat som dömdes till livstids fängelse efter att ha skjutit en ihjäl en försvarslös 62-årig civil man i nordöstra delen av landet.

Putin svåråtkomlig

Däremot är det betydligt svårare att klämma ut de ryska företrädare som ger order eller sitter ännu högre upp i hierarkin – exempelvis självaste diktatorn Vladimir Putin i Moskva.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har möjlighet att väcka åtal för brottsrubriceringen “att föra aggressivt krig”.

Till exempel en omotiverad invasion som inte kan anses som militärt självförsvar.

Dessvärre är Vladimir Putin i praktiken “immun” från att kunna ställas inför rätta av just ICC för ett sådant brott, enligt BBC.

Ryssland måste gripa Putin själva

Anledningen är att ICC inte har egna polisstyrkor, utan förlitar sig på att det är de enskilda staterna som griper misstänkta individer. 

I det här fallet skulle det alltså kräva att Ryssland själva arresterar sin egen president.

Vetorätt i FN

Även om ett sådant, ganska osannolikt, scenario skulle utspela sig har det dock mindre betydelse. 

Ryssland är inte medlemmar i ICC och har inte undertecknat domstolens avtal, förklarar Philippe Sands QC, professor i internationell rätt vid University College London för BBC.

FN:s säkerhetsråd skulle dock i teorin kunna be ICC att utreda Putin för krigsbrott. Även det är dock osannolikt med tanke på Rysslands plats och vetorätt i samma råd.

Professorn: Upprätta engångsdomstol

Sands QC, professor i internationell rätt vid University College, har tidigare föreslagit samma sak som Zelensky. 

– ICC har dock en lucka, eftersom dess jurisdiktion ännu inte sträcker sig till brottet aggression som begås på Ukrainas territorium. Varför inte skapa en dedikerad internationell brottmålsdomstol för att utreda Putin och hans medhjälpare för detta brott? skriver han i en artikel på UCL:s hemsida.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen