UKRAINA: Zelensky föreslår “speciallösning” för att straffa Putin

2022 07 15

Den ukrainska presidenten tänker utanför boxen för att få Ryssland att möta rättvisan.

Volodymyr Zelensky presenterar sin idé efter att Ryssland utfört ytterligare attacker mot hans land, den här gången i centrala Vinnytsia i mitten av landet, rapporterar The Guardian.

Minst 22 personer dog i attacken, varav tre barn.

Terrordåd mot civila

Zelensky beskrev igår attacken som ett terroristdåd mot “vanliga, fredliga” människor. 

Attacken skedde samtidigt som EU-toppar samlades i Haag, med just syfte att diskutera de fruktansvärda krigsbrott som sker i landet. 

Den ukrainska presidenten kopplades upp på videolänk och framförde då sitt förslag för tjänstemännen: inför en "specialdomstol" som kan utreda Rysslands invasion av Ukraina.

“Behövs en särskild domstol”

– Befintliga rättsliga institutioner kan inte ställa alla skyldiga parter inför rätta. Därför behövs en särskild domstol för att ta itu med den brottsliga ryska aggressionen mot Ukraina, säger Zelensky enligt The Guardian.

“Måste finnas ett straff”

Han menar att en sådan typ av domstol skulle “säkerställa ett rättvist och lagligt straff för dem som startade denna serie av katastrofer”.

– Det måste finnas ett obligatoriskt och principiellt straff för alla ryska brottslingar.

Krigsrättsdomar i Ukraina

Det har förekommit rättegångar i Ukraina där ryska soldater dömts för krigsbrott för sina handlingar i kriget. 

Först ut var en 21-årig rysk soldat som dömdes till livstids fängelse efter att ha skjutit en ihjäl en försvarslös 62-årig civil man i nordöstra delen av landet.

Putin svåråtkomlig

Däremot är det betydligt svårare att klämma ut de ryska företrädare som ger order eller sitter ännu högre upp i hierarkin – exempelvis självaste diktatorn Vladimir Putin i Moskva.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har möjlighet att väcka åtal för brottsrubriceringen “att föra aggressivt krig”.

Till exempel en omotiverad invasion som inte kan anses som militärt självförsvar.

Dessvärre är Vladimir Putin i praktiken “immun” från att kunna ställas inför rätta av just ICC för ett sådant brott, enligt BBC.

Ryssland måste gripa Putin själva

Anledningen är att ICC inte har egna polisstyrkor, utan förlitar sig på att det är de enskilda staterna som griper misstänkta individer. 

I det här fallet skulle det alltså kräva att Ryssland själva arresterar sin egen president.

Vetorätt i FN

Även om ett sådant, ganska osannolikt, scenario skulle utspela sig har det dock mindre betydelse. 

Ryssland är inte medlemmar i ICC och har inte undertecknat domstolens avtal, förklarar Philippe Sands QC, professor i internationell rätt vid University College London för BBC.

FN:s säkerhetsråd skulle dock i teorin kunna be ICC att utreda Putin för krigsbrott. Även det är dock osannolikt med tanke på Rysslands plats och vetorätt i samma råd.

Professorn: Upprätta engångsdomstol

Sands QC, professor i internationell rätt vid University College, har tidigare föreslagit samma sak som Zelensky. 

– ICC har dock en lucka, eftersom dess jurisdiktion ännu inte sträcker sig till brottet aggression som begås på Ukrainas territorium. Varför inte skapa en dedikerad internationell brottmålsdomstol för att utreda Putin och hans medhjälpare för detta brott? skriver han i en artikel på UCL:s hemsida.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen