Ukraina varnar för katastrof i Sverige

2024 01 25

Att erövra Ukraina är inte Vladimir Putins enda mål i Europa.

Flera länder har anledning att känna oro. Moldavien och Georgien – två medlemmar i närområdet utanför Nato – är sådana exempel.

Nu pekas även Sverige ut som ett möjligt mål för rysk aggression.

Varningen kommer direkt från den ukrainska regeringen.

– Om Putin känner sig uppmuntrad av framgångar i Ukraina ökar risken att han siktar mot nya mål inklusive ett land som Sverige, som har ett strategiskt geografiskt läge och fortfarande är utanför Nato.

Det säger Iryna Vareshchuk, Ukrainas vice premiärminister, i en intervju med Svenska Dagbladet.

Noterat Sveriges tonläge

De svenska krigsvarningarna från såväl regering som Försvarsmakten har inte passerat obemärkt förbi i Ukraina.

Iryna Vareshchuk, som ofta beskrivs som president Volodymyr Zelenskys högra hand, menar att Sverige gör helt rätt som ökar beredskapen för ett katastrofscenario.

Men de största hoten är fortsatt hybridattacker eller cyberintrång, till exempel i form av sabotage eller i form av att skada svensk infrastruktur.

Ryssland har hållit på med hybridkrig länge. Det kan vara attacker under vatten, mot infrastruktur eller att vräka flyktingar över gränser, säger ministern.

Utesluter inte Ukrainascenario

Överbefälhavare Micael Bydén har varit tydlig i sitt budskap till svenska folket: det går inte att utesluta ett Ukrainascenario även i Sverige.

– Jag tycker att man ska ställa sig de enklaste basala frågorna. Om det som händer i Ukraina idag händer här imorgon, är jag då förberedd? sade han till SVT tidigare i januari.

– Man fortsätter att genomföra ett storskaligt krig och fortsätter satsa. Då kan man inte utesluta att man kommer gå i andra riktningar.

Väpnat angrepp kan ske

Även regeringen har talat i liknande termer. Så även Försvarsberedningen som i julas underströk att det är bråttom att stärka Sveriges civila försvar.

– Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, framhöll beredningen på en pressträffen enligt Sveriges Radio vid tillfället.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har lagt fram samma typ av förslag.

– Det går inte att utesluta att det som händer i Ukraina kan hända här, framhöll myndigheten i en rapport i våras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen