UKRAINA TILL MOTATTACK: Paniken sprider sig bland ryssar på Krym

2022 08 20

Oron ökar nu bland de ryska ockupanterna på Krymhalvön då Ukrainas motangrepp blir allt framgångsrikare.

För första gången sedan den ryska regimen inledde sitt anfallskrig mot Ukraina är ryska intressen på Krymhalvön satta under ökad press.

Putins fasad spricker

Ukrainas armé eller ukrainska stödtrupper har flera gånger lyckats anfalla Rysslands Svarta Havsflotta i regionhuvudstaden Sevastopol på Krym de senaste veckorna.

Rysslands diktator har försökt bygga upp en bild av att den ryska militären på Krym är kraftfull och opåverkbar men nu börjar fasaden få sprickor.

Panikkänslor tilltar hos de ryska ockupanterna och den ryssvänliga befolkningen.

Allt mer utbredd panik

– Ukrainska attacker på rysk militär och transportinfrastruktur på Krym och Khersonregionen minskar sannolikt det ryska självförtroendet avseende säkerheten i rysskontrollerade områden, rapporterar de militära experterna vid Institute for the Study of War i USA.

Effekterna av Ukrainas anfall på ryska militärmål på Krym har blivit överdrivna även av ryska källor vilket pekar på att oron ökar allt mer klargör Institute for the Study of War.

– Det indikerar en allt mer utbredd panik, konstaterar den oberoende och icke-vinstdrivande militärstudieorganisationen.

Invånare upprörda

Den ryska marionettguvernören i Sevastopol har lämnat felaktiga och motsägelsefulla uppgifter om de ukrainska attackerna på rysk militär i Krym och oroade invånare luftar sina känslor på Internet rapporterar BBC News.

Bland annat ifrågasätts det ryska luftförsvarssystemet som lyfts fram som ett av de bästa i världen.

– Var vårt luftförsvar på lunchrast, frågar sig en person, enligt TV-kanalen.

– När kommer ni att stänga ned staden, undrar en annan.

– Vi kämpade hårdare mot coronaviruset. Det fanns kontrollstationer överallt då. Nu kan vem som helst komma in, säger en annan person irriterat.

Svarta rökpelare

Sedan Ukraina lyckades bomba sönder nio ryska stridsplan på Sakyflygbasen för en tid sedan har oron ökat bland befolkningen.

Känslan av att alla ryssar kunde känna sig trygga på Krym har blåst bort konstaterar Daily Telegraph.

På lördagen har återigen svarta rökpelare stigit mot skyn vid den ryska militärbasen i Sevastopol på Krym. Samtidigt har Ukrainas statsledning sagt att man tänker driva bort ryssarna från Krym.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen