UKRAINA: Supervapen från Danmark har anlänt

2022 05 28

Ukraina har nu erhållit mycket kraftfulla vapen från Danmark.

Nu har president Zelensky och Ukrainas Väpnade Styrkor anledning att glädjas över att ett mycket viktigt tillskott i landets försvarsarsenal har blivit verklighet.

Ytterst slagkraftig missil

Tack vare ett beslut från Danmarks styrande politiker har nu kraftiga missiler från Danmarks försvarsmakt nått fram till Ukrainas soldater.

– Det handlar om en långtgående missil som kan orsaka stor skada [för fienden], rapporterar Danmarks Radio.

Det är så kallade Harpoonmissiler som Danmark har skickat till Ukrainas armé och experter framhåller att det är mycket kraftiga vapen.

– En ytterst slagkraftig missil, framhåller vapenexperter för DR.

Hyllas av Ukraina

Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov hyllar den danska vapenleveransen.

– Kustförsvaret i vårt land kommer att stärkas av Harpoonmissilerna och de kommer även att hanteras av utbildade ukrainska enheter, framhåller försvarsministern rapporterar Reuters.

Harpoonmissilerna är precis de vapen som Ukraina länge har hoppats på att få.

– Det har under lång tid stått högt på Ukrainas önskelista men har varit utom räckhåll fram tills nu, säger försvarsanalytikern Mads Korsager till DR.

Ska sänka ryska krigsfartyg

Harpoonmissilerna kan skjutas iväg flera hundra kilometer och är avsedda för att träffa ryska krigsskepp som är långt ute till havs i Svarta Havet.

Att återta herraväldet över Svarta Havet från den ryska diktaturen är viktigt för Ukraina både försvarsstrategiskt men även för landets ekonomi.

– Missilerna fungerar som så att de flyger ut till ett bestämt område där dess radar slås på och därefter finner de det skepp de skall jaga, säger den danska försvarsanalytikern.

– Missilerna detonerar först när de är en bra bit inne i fartyget vilket innebär att de har en stor effekt på målet.

Överst på Danmarks hylla

Danska försvaret har haft Harpoonmissilerna i sin arsenal sedan 1970-talet och de har utvecklats i nya varianter.

Men det är inga missiler som danskarna har ett stort antal av.

– Man är inne på översta hyllan och ger bort några av de finare exemplaren i Danmarks försvarförråd till det Ukrainska försvaret, säger försvarsanalytikern.

Även amerikanska vapen

De danska missilerna kan även skickas iväg från land och Ukraina har nu även mottagit nya amerikanska vapen.

– Det är ingen hemlighet att vi donerar vapen till Ukraina och det samordnar vi även med bland annat USA och Ukraina, säger Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S).

Foto: Royal Australian Navy

Text: Redaktionen 


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen