UKRAINA: Ryssland planerar enorm falsk flagg-operation

2022 02 25

En stor smutskastningskampanj. Det är diktaturens nästa drag i kriget mot Ukraina. Samtidigt väntas en svår natt i huvudstaden Kyiv.

Det uppger den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba på Twitter.

Samtidigt har presidenten Volodymyr Zelensky släppt en ny video där han står med premiärministern och landets främsta politiska ledare och klargör att man finns kvar i landet för att slåss mot fienden. Det bedöms vara ett svar på falska rykten om att presidenten lämnat skutan.

Vill avhumanisera Ukraina

– Enligt vår underrättelsetjänst planerar Ryssland en massiv operation under falsk flagg för att ”avhumanisera” ukrainare och anklaga Ukraina för påstådda inhumana handlingar. Lita inte på dessa falska nyheter. Ukraina försvarar sitt land i ett rättvist och defensivt krig. Till skillnad från Ryssland som riktar in sig på dagis och civila, skriver utrikesministern på Twitter.

Nynazister och narkomaner

Rysslands diktator har upprepat kallat Ukrainas ledning och sympatisörer för nynazister och narkomaner.  Det pågår en systematisk kampanj från Putinregimen och rysk statsmedia som går ut på avhumanisera och grovt smutskasta Ukrainas politiker och i stora delar även landets invånare.

Britter varnar för hårda angrepp

Storbritanniens regering uppger nu i kväll att ryska trupper förbereder sig på att anfalla Kyiv från tre olika håll. Ukrainas president Volodymyr Zelensky varnar för att det blir en svår och stormig natt i huvudstaden som hyser 2,8 miljoner invånare.

Bombat förskola

Kulebas avslutning i sitt inlägg syftar på ett tidigare inlägg från utrikesministern där han skrev att Ryssland utfört en attack som riktats mot en förskola i Ukraina.

Vill byta ut regeringen

Uppgifterna om att Ryssland planerar att utföra en operation i syfte att smutskasta Ukraina kommer i samband med att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utfärdat en varning för att den ryska ledningens mål är att byta ut styret i Kiyv. Det uppgav Stoltenberg, Norges tidigare statsminister, under en pressträff på fredagskvällen.

Utökar militär närvaro

Nato stärker sin militära närvaro ytterligare i sina allierade länder i östra Europa.

– Vi sätter in Natos insatsstyrka för första gången i ett kollektivt försvarssammanhang. Vi talar om tusentals trupper. Vi talar om luft- och sjöfartskapacitet, sade Jens Stoltenberg till den samlade mediekåren under presskonferensen och tillade:

– Vi gör det för att förhindra eventuella missförstånd om att vi inte är beredda att skydda våra allierade.

Stoltenberg framhävde även att Europa lägger stort fokus på att stärka sitt cyberförsvar.

Zelenskyj i samtal med Biden

Ukrainas president skriver på Twitter att han precis har avslutat ett samtal med amerikanske presidenten Joe Biden. Ledarna ska ha diskuterat sanktioner och USA:s försvarsstöd till Ukraina.

– Jag är tacksam för USA:s stora support till Ukraina, skriver Zelenskyj på Twitter.

Storbritannien följer EU

Storbritannien kommer i likhet med EU att införa sanktioner som fryser ryske presidenten Vladimir Putins och utrikesministerns Sergei Lavrovs tillgångar, rapporterar BBC. Den brittiske premiärministern Boris Johnson ska även vara positivt inställd till att utesluta Ryssland från betalnätverket Swift, något som EU-länderna inte är överens om.

BoJo uppmanar EU:s ledare

– Premiärministern uppmanade ledarna att vidta omedelbara åtgärder mot Swift för att tillfoga president Putin och hans regim maximal smärta, framhäver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande, enligt BBC.

Foto: S. Arms Arkivbild, Dmytro Kuleba FB

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen