UKRAINA: Ryssland planerar enorm falsk flagg-operation

2022 02 25

En stor smutskastningskampanj. Det är diktaturens nästa drag i kriget mot Ukraina. Samtidigt väntas en svår natt i huvudstaden Kyiv.

Det uppger den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba på Twitter.

Samtidigt har presidenten Volodymyr Zelensky släppt en ny video där han står med premiärministern och landets främsta politiska ledare och klargör att man finns kvar i landet för att slåss mot fienden. Det bedöms vara ett svar på falska rykten om att presidenten lämnat skutan.

Vill avhumanisera Ukraina

– Enligt vår underrättelsetjänst planerar Ryssland en massiv operation under falsk flagg för att ”avhumanisera” ukrainare och anklaga Ukraina för påstådda inhumana handlingar. Lita inte på dessa falska nyheter. Ukraina försvarar sitt land i ett rättvist och defensivt krig. Till skillnad från Ryssland som riktar in sig på dagis och civila, skriver utrikesministern på Twitter.

Nynazister och narkomaner

Rysslands diktator har upprepat kallat Ukrainas ledning och sympatisörer för nynazister och narkomaner.  Det pågår en systematisk kampanj från Putinregimen och rysk statsmedia som går ut på avhumanisera och grovt smutskasta Ukrainas politiker och i stora delar även landets invånare.

Britter varnar för hårda angrepp

Storbritanniens regering uppger nu i kväll att ryska trupper förbereder sig på att anfalla Kyiv från tre olika håll. Ukrainas president Volodymyr Zelensky varnar för att det blir en svår och stormig natt i huvudstaden som hyser 2,8 miljoner invånare.

Bombat förskola

Kulebas avslutning i sitt inlägg syftar på ett tidigare inlägg från utrikesministern där han skrev att Ryssland utfört en attack som riktats mot en förskola i Ukraina.

Vill byta ut regeringen

Uppgifterna om att Ryssland planerar att utföra en operation i syfte att smutskasta Ukraina kommer i samband med att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utfärdat en varning för att den ryska ledningens mål är att byta ut styret i Kiyv. Det uppgav Stoltenberg, Norges tidigare statsminister, under en pressträff på fredagskvällen.

Utökar militär närvaro

Nato stärker sin militära närvaro ytterligare i sina allierade länder i östra Europa.

– Vi sätter in Natos insatsstyrka för första gången i ett kollektivt försvarssammanhang. Vi talar om tusentals trupper. Vi talar om luft- och sjöfartskapacitet, sade Jens Stoltenberg till den samlade mediekåren under presskonferensen och tillade:

– Vi gör det för att förhindra eventuella missförstånd om att vi inte är beredda att skydda våra allierade.

Stoltenberg framhävde även att Europa lägger stort fokus på att stärka sitt cyberförsvar.

Zelenskyj i samtal med Biden

Ukrainas president skriver på Twitter att han precis har avslutat ett samtal med amerikanske presidenten Joe Biden. Ledarna ska ha diskuterat sanktioner och USA:s försvarsstöd till Ukraina.

– Jag är tacksam för USA:s stora support till Ukraina, skriver Zelenskyj på Twitter.

Storbritannien följer EU

Storbritannien kommer i likhet med EU att införa sanktioner som fryser ryske presidenten Vladimir Putins och utrikesministerns Sergei Lavrovs tillgångar, rapporterar BBC. Den brittiske premiärministern Boris Johnson ska även vara positivt inställd till att utesluta Ryssland från betalnätverket Swift, något som EU-länderna inte är överens om.

BoJo uppmanar EU:s ledare

– Premiärministern uppmanade ledarna att vidta omedelbara åtgärder mot Swift för att tillfoga president Putin och hans regim maximal smärta, framhäver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande, enligt BBC.

Foto: S. Arms Arkivbild, Dmytro Kuleba FB

Text: Redaktionen