UKRAINA: Riskerar tungt bakslag

2022 10 19

Ukraina riskerar ett mycket svårt bakslag då stödet från USA kan minska kraftigt nästa månad. 

Så riskerar nämligen att bli fallet om Republikanerna får makten över kongressen i samband med mellanårsvalet i början av november, rapporterar New York Times.

Varningen kommer från partiets ledare i representanthuset, Kevin McCarthy.

Han menar att USA måste prioritera landets egna ekonomiska problem.

– Jag tror att folk kommer att sitta med en recession, och de kommer inte att skriva en blankocheck till Ukraina, säger den republikanske politikern i en intervju med Punchbowl News.

McCarthy tillägger:

– Ukraina är viktigt, men samtidigt kan det inte vara det enda de (kongressen, red. anm.) gör, och det kan inte vara en blankocheck. 

Över 60 miljarder dollar 

Hittills har kongressen godkänt mer än 60 miljarder dollar till Ukraina enbart under 2022, enligt New York Times. 

Inte sedan Vietnamkriget har USA bidragit med sådana summor i militärt bistånd till något land.

Men det är inte alla partikamrater till Kevin McCarthy som är lika säkra på att stödet till Ukraina nödvändigtvis måste minska. 

– Vi vill försäkra oss om att våra Natopartner tar steget och bär bördan av kostnaden, kommenterade Michael McCaul, den högsta republikanen i utrikesutskottet, till Bloomberg. 

– Jag tror han (McCarthy, red. anm.) enbart säger att vi inte kommer att ge Ukraina en blank check.

Ytterligare bakslag 

Samtidigt som de amerikanska signalerna om ett minskat militärt bistånd kommer även ett bakslag för Ukraina från en annan kärnvapennation.

Det rör sig om Israel, som från och med idag inte kommer att leverera fler vapen till det invaderade landet, rapporterar CNN.

Beskedet kommer blott två dagar efter att Putinregimen deklarerat att israeliskt stöd till ukraina skulle resultera i “kraftigt försämrade” relationer mellan just Ryssland och Israel.

– Det skulle vara ett mycket hänsynslöst steg, framhöll Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, på Telegram.

Ska utveckla luftförsvarssystem

De goda nyheterna för Ukraina är dock att Israel istället kommer att hjälpa Ukraina att utveckla ett luftförsvarssystem.

– Vi har skickat en förfrågan till ukrainarna att dela information om deras behov av luftvärnsvarningar. När vi väl har fått denna information kommer vi att kunna hjälpa till med utvecklingen av ett livräddande civilt varningssystem, säger landets försvarsminister Benny Gantz enligt CNN.

Foto: Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen