UKRAINA: Riskerar tungt bakslag

2022 10 19

Ukraina riskerar ett mycket svårt bakslag då stödet från USA kan minska kraftigt nästa månad. 

Så riskerar nämligen att bli fallet om Republikanerna får makten över kongressen i samband med mellanårsvalet i början av november, rapporterar New York Times.

Varningen kommer från partiets ledare i representanthuset, Kevin McCarthy.

Han menar att USA måste prioritera landets egna ekonomiska problem.

– Jag tror att folk kommer att sitta med en recession, och de kommer inte att skriva en blankocheck till Ukraina, säger den republikanske politikern i en intervju med Punchbowl News.

McCarthy tillägger:

– Ukraina är viktigt, men samtidigt kan det inte vara det enda de (kongressen, red. anm.) gör, och det kan inte vara en blankocheck. 

Över 60 miljarder dollar 

Hittills har kongressen godkänt mer än 60 miljarder dollar till Ukraina enbart under 2022, enligt New York Times. 

Inte sedan Vietnamkriget har USA bidragit med sådana summor i militärt bistånd till något land.

Men det är inte alla partikamrater till Kevin McCarthy som är lika säkra på att stödet till Ukraina nödvändigtvis måste minska. 

– Vi vill försäkra oss om att våra Natopartner tar steget och bär bördan av kostnaden, kommenterade Michael McCaul, den högsta republikanen i utrikesutskottet, till Bloomberg. 

– Jag tror han (McCarthy, red. anm.) enbart säger att vi inte kommer att ge Ukraina en blank check.

Ytterligare bakslag 

Samtidigt som de amerikanska signalerna om ett minskat militärt bistånd kommer även ett bakslag för Ukraina från en annan kärnvapennation.

Det rör sig om Israel, som från och med idag inte kommer att leverera fler vapen till det invaderade landet, rapporterar CNN.

Beskedet kommer blott två dagar efter att Putinregimen deklarerat att israeliskt stöd till ukraina skulle resultera i “kraftigt försämrade” relationer mellan just Ryssland och Israel.

– Det skulle vara ett mycket hänsynslöst steg, framhöll Dmitrij Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, på Telegram.

Ska utveckla luftförsvarssystem

De goda nyheterna för Ukraina är dock att Israel istället kommer att hjälpa Ukraina att utveckla ett luftförsvarssystem.

– Vi har skickat en förfrågan till ukrainarna att dela information om deras behov av luftvärnsvarningar. När vi väl har fått denna information kommer vi att kunna hjälpa till med utvecklingen av ett livräddande civilt varningssystem, säger landets försvarsminister Benny Gantz enligt CNN.

Foto: Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen