UKRAINA: President Zelensky uttalar sig om samkönade äktenskap

2022 08 04

Samkönade äktenskap är ännu inte legaliserat i Ukraina men president Zelensky har nu gjort ett kraftigt uttalande i frågan.

Precis som i många andra delar av Östeuropa har inställningen till HBTQ+-personers rättigheter länge varit relativ sval i Ukraina men utvecklingen har nu börjat att accelerera.

Samma rättigheter för alla

28 000 personer har skrivit under ett krav om att samkönade äktenskap ska legaliseras i landet och president Zelensky har uttalat sig i positiv riktning.

– I den moderna världen kan det demokratiska samhället bland annat mätas genom statliga regler som syftar till att skapa samma rättigheter för alla medborgare, säger Volodymyr Zelensky.

Han vill att HBTQ+-personer ska få samma rättigheter som alla andra.

– Varje medborgare ingår i vårt samhälle och har rätt till alla rättigheter och friheter som finns inskrivna i Ukrainas grundlag, framhåller Zelensky enligt CNN.

HBTQ+-personer i armén

I Ukrainas grundlag står det att äktenskapet utgörs av en man och en kvinna och det är inte möjligt att ändra grundlagen under ett pågående krig enligt landets regering.

Men Regeringen Zelensky försöker hitta alternativa vägar.

– Kraven på att godkänna samkönade äktenskap i Ukraina har påskyndats av kriget. Orsaken är att det finns en del HBTQ+-personer som ingår i Ukrainas Väpnade Styrkor och de vill erhålla samma skydd och rättigheter som andra soldater, rapporterar CNN.

Inte minst vill även deras partners få samma rättigheter som makar i samband med att deras andra hälft är ute i krig.

Tackade de 28 000 personerna

– Alla människor är fria och jämställda avseende respekt och rättigheter, säger president Zelensky.

Han tackade de 28 000 personer som skrivit under kraven om samkönade äktenskap.

Om minst 25 000 skriver under ett krav så måste presidenten enligt lagen granska och utvärdera kravet.

Ukraina legaliserade homosexualitet när Sovjetunionen fallit men samkönade äktenskap är inte tillåtet och samkönade par tillåts inte adoptera barn. Det finns heller inga antidiskrimineringslagar som skyddar HBTQ+-personer.

EU:s rankinglista

Ukraina rankas bara som land nummer 39 av 49 på Rainbow Europes HBTQ-lista vilket är relativt lågt men ändå före flera nuvarande EU-länder.

President Zelensky ser nu ut att agera för att lyfta Ukraina till en bättre placering.

Här är några av listans placeringar:

1, Malta

2, Danmark

3, Belgien

6, Sverige

14, Storbritannien

39, Ukraina

41, Rumänien

44, Polen

46, Ryssland

48, Turkiet

49, Azerbajdzjan

Foto: Kyiv Pride resp Ukraine Presidential Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen