UKRAINA: Ny varning om växande hot norrifrån

2022 10 20

Risken för en invasion från Belarus in i Ukraina har ökat markant.

Oroligheterna kring kriget i Ukraina kan vara på väg att eskalera igen.

Nu kommer uppgifter från ukrainskt håll om att en ny markoffensiv från Belarus kan vara nära, rapporterar AFP.

– Den aggressiva retoriken hos det militär-politiska ledarskapet i Ryssland och Belarus intensifieras, uppger den biträdande chefen på Ukrainas generalstab, Oleksiyj Gromov.

Växande hot norrifrån

Ett av de stora orosmolnen för Volodymyr Zelensky är att Ryssland ska attackera norrifrån, från belarusiskt territorium.

Detta i ett försök att distrahera de ukrainska styrkorna i sydöst.

– Hotet om ett återupptagande av offensiven från de väpnade ryska styrkorna på den norra fronten växer, säger Gromov enligt AFP.

Förflyttade trupper oroar

Belarus, som ännu inte officiellt anslutit till Rysslands anfallskrig mot Ukraina, kan alltså få en större roll i kriget.

Varningen om belarusisk inblandning kommer veckan efter det att Ryssland och Belarus meddelat att man skapar en gemensam militär styrka med bas i Belarus.

Minsk meddelade tidigare i veckan att åtminstone 9 000 ryska soldater och 170 stridsvagnar ska placeras i Belarus, rapporterar AFP.

Belarus uttalar sig

Under torsdagen uttalade sig Belarus säkerhetstjänst om utvecklingen.

– Nästan varje dag ser vi ökad aktivitet från ukrainskt territorium och försök till att kränka vårt luftrum, rapporterar landets statsägda nyhetsbyrå Belta. 

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidigare anklagat Ryssland för att “försöka dra in Belarus i kriget”. 

Ukrainska framgångar

Under de senaste veckorna har ukrainska styrkor intensifierat sin motoffensiv i Cherson-regionen.

Ryssland kommer att evakuera invånarna i området, och väntas förflytta nästan 60 000 invånare under de kommande sex dagarna.

Detta efter att ukrainska framryckningar resulterat i att ryska styrkor hävdar att de vill skydda invånarna från missilattacker, rapporterar Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen