UKRAINA: Ny varning om växande hot norrifrån

2022 10 20

Risken för en invasion från Belarus in i Ukraina har ökat markant.

Oroligheterna kring kriget i Ukraina kan vara på väg att eskalera igen.

Nu kommer uppgifter från ukrainskt håll om att en ny markoffensiv från Belarus kan vara nära, rapporterar AFP.

– Den aggressiva retoriken hos det militär-politiska ledarskapet i Ryssland och Belarus intensifieras, uppger den biträdande chefen på Ukrainas generalstab, Oleksiyj Gromov.

Växande hot norrifrån

Ett av de stora orosmolnen för Volodymyr Zelensky är att Ryssland ska attackera norrifrån, från belarusiskt territorium.

Detta i ett försök att distrahera de ukrainska styrkorna i sydöst.

– Hotet om ett återupptagande av offensiven från de väpnade ryska styrkorna på den norra fronten växer, säger Gromov enligt AFP.

Förflyttade trupper oroar

Belarus, som ännu inte officiellt anslutit till Rysslands anfallskrig mot Ukraina, kan alltså få en större roll i kriget.

Varningen om belarusisk inblandning kommer veckan efter det att Ryssland och Belarus meddelat att man skapar en gemensam militär styrka med bas i Belarus.

Minsk meddelade tidigare i veckan att åtminstone 9 000 ryska soldater och 170 stridsvagnar ska placeras i Belarus, rapporterar AFP.

Belarus uttalar sig

Under torsdagen uttalade sig Belarus säkerhetstjänst om utvecklingen.

– Nästan varje dag ser vi ökad aktivitet från ukrainskt territorium och försök till att kränka vårt luftrum, rapporterar landets statsägda nyhetsbyrå Belta. 

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidigare anklagat Ryssland för att “försöka dra in Belarus i kriget”. 

Ukrainska framgångar

Under de senaste veckorna har ukrainska styrkor intensifierat sin motoffensiv i Cherson-regionen.

Ryssland kommer att evakuera invånarna i området, och väntas förflytta nästan 60 000 invånare under de kommande sex dagarna.

Detta efter att ukrainska framryckningar resulterat i att ryska styrkor hävdar att de vill skydda invånarna från missilattacker, rapporterar Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen