UKRAINA: Kreml bekräftar planer för flera ukrainska städer

2022 09 20

Ryska separatister i Ukraina har fastslagit att folkomröstningar om att ansluta sig till Ryssland kommer att hållas med kort varsel.

Folkomröstningar planeras i regionerna Donetsk och Luhansk mellan den  23 och 27 september, vilket nyhetsbyrån Interfax rapporterade om tidigare i dag. 

Ryskutnämnda ledare i regionerna Cherson och Zaporizjzja kommer även att arrangera folkomröstningar i närtid, uppger nyhetsbyrån.

Uppgifterna har bekräftats av Rysslands federala församling – det ryska parlamentet.

I ett anförande sa parlamentets talman att Kreml kommer att stödja medborgarnas beslut om de ”väljer” att ansluta sig till Ryssland, rapporterar Sky News med hänvisning till ryska medier.

Nu uttalar sig även en av Putins närmaste män. 

Rysslands före detta president Dmitrij Medvedev anser att det är ”viktigt” att ryskstödda separatister i Ukraina genomför folkomröstningar i områden som ockuperats av Ryssland.

”Historisk rättvisa”

– Folkomröstningar i Donbas är viktiga, inte bara för det systematiska skyddet av invånare i LPR, DPR och andra befriade territorier, utan också för att återställa historisk rättvisa, säger Medvedev enligt Sky News.

Medvedev, som numera är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, understryker att Moskvas högsta prioritering i Ukraina bör vara att officiellt göra de östra Donetsk- och Luhansk-regionerna till en del av Ryssland.

– Det är ett viktigt steg för att skydda ryska intressen, säger ex-presidenten och tillägger att Moskva även bör göra anspråk på de ockuperade städerna Cherson och Mariupol i södra Ukraina.

Avslutningsvis konstaterar Medvedev att ett ryskt övertagande av områdena ytterligare skulle motivera Rysslands användning av militärt våld eftersom ryska trupper skulle "skydda" områdena. 

Tal till nationen 

Vid 19-tiden i kväll förväntas Rysslands diktator Vladimir Putin tala till nation för första gången sedan den 24 februari. Samma datum som Ryssland in ledde sitt anfallskrig mot Ukraina. 

Putin förväntas prata om folkomröstningarna i de ryskockuperade områdena i Ukraina. 

Foto: I. Shilov 

Text: Redaktionen