UKRAINA: Hunden Patron får medalj av Zelensky

2022 05 09

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har prisat landets för närvarande mest populära hund för sitt bidrag i Ukrainas räddningsarbete.

Patron, en Jack Russell-blandning, har blivit nationalhjälte i Ukraina. 

Hunden har nämligen bidragit stort i arbetet tillsammans med sitt bombröjningsteam i staden Chernihiv i norra Ukraina, rapporterar CNN.

Nosat upp 200 sprängämnen

Bland annat ska Patron med sin fantastiska nos ha upptäckt mer än 200 sprängämnen sedan invasionen och förhindrat dessa från att detona.

För det har han nu fått ett pris av självaste president Volodymyr Zelensky.

Patron överglänste premiärministern

Priset delades ut under en presskonferens på söndagen i Kyiv. På plats fanns även Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Men det var alltså en fyrbent som rev ner applåderna. Patron skällde glatt och viftade med svansen. 

En ukrainsk hjälte

– Idag vill jag belöna de ukrainska hjältarna som redan rensar vårt land minor. Och tillsammans med våra hjältar, en underbar liten sappör – Patron – som inte bara hjälper till att neutralisera sprängämnen, men också lär våra barn nödvändiga säkerhetsregler i områden där det finns hot från minor, säger Zelensky i samband med ceremonin enligt The Guardian.

Somnade på podiet

Hyllades gjordes även Patrons ägare, Myhaio Iliev, som är major i civilskyddstjänsten.

Myhaio Iliev har tidigare visat upp Patron i samband med presskonferenser. Då har dock inte den lilla Jack Russelln varit mer imponerad av uppmärksamheten än att han somnade på podiet.

Blivit viral på sociala medier

Patrons namn betyder “ammunition” på ukrainska. 

The New York Times skriver att uppmärksamheten han får även kan vara en del av ukrainska ansträngningar att försöka ta kontroll över krigets narrativ. På sociala medier har videos med Patrons arbete spridits och blivit virala med hundratusentals visningar.

En inspiration

Hunden har blivit oerhört älskad i Ukraina och blivit en inspiration för både barn och vuxna. 

Det har varit en stor ansträngning för tjänstemän i Chernihiv, samt andra ukraiska regioner, att informera om farorna med minor. Men här har landet alltså fått värdefull, och nu prisbelönad, hjälp av människans bästa vän.

Foto: Ukraine Government Official

Text: Redaktionen