UKRAINA: Fruktansvärda uppgifter från Putins brutala anfallskrig

2023 02 22

Minst 700 ryska attacker har utförts mot ukrainska sjukhus, sjukvårdspersonal och ambulanser under 2022.

Det visar en färsk rapport från fem hjälporganisationer som jobbar i Ukraina.

Rapporten bygger på data som verifierats av organisationerna, rapporterar brittiska The Telegraph.

– Sjukhus har plundrats, läkare har fängslats och patienter har nekats livsnödvändig medicinsk vård av ryska soldater, står det i rapporten.

Vidare konstaterar rapporten att de ukrainska läkarna gjort ett hästjobb, trots att förutsättningarna för att ge vård i princip är obefintliga i flera ockuperade områden. 

– Läkare har ägnat hela dygn åt att försöka återuppliva för tidigt födda barn eftersom det saknas medicinsk utrustning. Samtidigt har ryska trupper stoppat civila från att få livsräddande medicin och lämnat dem till en långsam död.

Flera attacker varje dag

De dokumenterade 700 attackerna under 2022 innebär att Ryssland i snitt utfört mer än två attacker mot sjukhus och sjukvårdspersonal varje dag. 

– Attackerna har varit enorma i sin omfattning, ägt rum över hela Ukraina och har varit avsiktligt utförda, säger Diana Rusnak, analytiker vid det ukrainska hälsocentret, en av organisationerna som bidragit till rapporten.

– Attackerna följer ett mönster. Ett beteende som potentiellt kan utgöra brott mot mänskligheten. Bevisen visar att dessa brott inte är en slump. Det här är rysk politik, fortsätter hon.

1,4 miljarder

Att attackera civil sjukvård räknas som ett krigsbrott.

Närmare nio procent av Ukrainas sjukhus har skadats som en följd av ryska attacker.

I augusti 2022 värderades de direkta skadorna på Ukrainas hälsosektor till 1,4 miljarder dollar, enligt internationella uppskattningar.

Nekades medicin

En läkare, som uttalar sig anonymt i rapporten, vittnar om de ryska styrkornas brutalitet.

När ryska trupper ockuperade staden Mykolajv tvingades läkaren lämna över samtliga patienters journaler till ockupanterna.

– Det gjorde mig orolig. Veckan innan hade jag tagit emot en patient som var en före detta medlem av antiterroristoperationen. Han led av diabetes.

Ryssarna fick reda på mannens sjukdom.

– De arresterade honom och väntade på att han långsamt skulle dö utan insulin, berättar läkaren.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen