UKRAINA: Fruktansvärda uppgifter från Putins brutala anfallskrig

2023 02 22

Minst 700 ryska attacker har utförts mot ukrainska sjukhus, sjukvårdspersonal och ambulanser under 2022.

Det visar en färsk rapport från fem hjälporganisationer som jobbar i Ukraina.

Rapporten bygger på data som verifierats av organisationerna, rapporterar brittiska The Telegraph.

– Sjukhus har plundrats, läkare har fängslats och patienter har nekats livsnödvändig medicinsk vård av ryska soldater, står det i rapporten.

Vidare konstaterar rapporten att de ukrainska läkarna gjort ett hästjobb, trots att förutsättningarna för att ge vård i princip är obefintliga i flera ockuperade områden. 

– Läkare har ägnat hela dygn åt att försöka återuppliva för tidigt födda barn eftersom det saknas medicinsk utrustning. Samtidigt har ryska trupper stoppat civila från att få livsräddande medicin och lämnat dem till en långsam död.

Flera attacker varje dag

De dokumenterade 700 attackerna under 2022 innebär att Ryssland i snitt utfört mer än två attacker mot sjukhus och sjukvårdspersonal varje dag. 

– Attackerna har varit enorma i sin omfattning, ägt rum över hela Ukraina och har varit avsiktligt utförda, säger Diana Rusnak, analytiker vid det ukrainska hälsocentret, en av organisationerna som bidragit till rapporten.

– Attackerna följer ett mönster. Ett beteende som potentiellt kan utgöra brott mot mänskligheten. Bevisen visar att dessa brott inte är en slump. Det här är rysk politik, fortsätter hon.

1,4 miljarder

Att attackera civil sjukvård räknas som ett krigsbrott.

Närmare nio procent av Ukrainas sjukhus har skadats som en följd av ryska attacker.

I augusti 2022 värderades de direkta skadorna på Ukrainas hälsosektor till 1,4 miljarder dollar, enligt internationella uppskattningar.

Nekades medicin

En läkare, som uttalar sig anonymt i rapporten, vittnar om de ryska styrkornas brutalitet.

När ryska trupper ockuperade staden Mykolajv tvingades läkaren lämna över samtliga patienters journaler till ockupanterna.

– Det gjorde mig orolig. Veckan innan hade jag tagit emot en patient som var en före detta medlem av antiterroristoperationen. Han led av diabetes.

Ryssarna fick reda på mannens sjukdom.

– De arresterade honom och väntade på att han långsamt skulle dö utan insulin, berättar läkaren.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen