UKRAINA: Förbereder sig på “värsta tänkbara scenario”

2022 11 07

Ukraina förbereder sig på att en rysk kärnvapenattack kan bli verklighet.

I Ukraina tar man de ryska kärnvapenhoten på största allvar. 

Inte minst i huvudstaden Kyiv där myndigheterna upprättat hundratals skyddsrum som ska skydda allmänheten om just ett sådant katastrofscenario äger rum, rapporterar Politico.

– Det är alltid svårt att förutsäga det ryska militära och politiska ledarskapets agerande om man använder normal logik. Vi har varit väldigt olyckliga att ha denna granne. Det är därför allt som är kopplat till ett kärnvapenhot bör tas på största allvar, som ett verkligt hot, och förbereda sig därefter, säger Serhiyy Prytiula, tv-stjärna och grundare av en stiftelse som finansierat flera av skyddsrummen.

"Allt kan hända"

Skyddsrummen är belägna under marken, är ventilerade och har flera ingångar och ska nästa vecka utrustas med radiosystem. 

Det enda kommunikationsmedlet som ukrainska myndigheter tror kommer att fungera vid händelse av att man blir attackerade med kärnvapen.

– De senaste åtta månaderna har lärt oss att allt kan hända. Som tjänsteman förbereder jag mig för det värsta scenariot, men jag hoppas att allt kommer att bli bra, säger Oleksii Kuleba, chef för huvudstadsregionens militärförvaltning, enligt Politico.

Drar lärdom av Tjernobyl

Regeringen i Ukraina har också nyligen publicerat detaljerade instruktioner om hur man ska agera om Ryssland väljer att aktivera kärnvapen i konflikten.

Till hjälp har man inkluderat erfarenheter från kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986.

– Användning av kärnvapen mot Ukraina anses osannolik, och huvudsyftet med dessa hot är att skrämma ukrainare och världen och tvinga oss att göra eftergifter, och våra partners att försvara deras stöd till Ukraina, framhålls i instruktionen.

– Samtidigt måste ukrainare ha en handlingsplan i händelse av nödsituationer: användning av kärnvapen, en “smutsig bomb” eller i händelse av en olycka i ett kärnkraftverk.

"Ingen bluff"

Rysslands diktator Vladimir Putin har vid flera tillfällen insinuerat att han mycket väl skulle kunna använda sig av kärnvapen i kriget om det krävs.

– Vårt land har också en rad massförstörelsevapen, inom vissa områden mer avancerade än de som finns i Natoländer. Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi utan att tveka använda alla tillgängliga medel för att skydda Ryssland och vårt folk, sade Putin exempelvis när han utfärdade sin order om partiell mobilisering i Ryssland och tillade:

– Detta är ingen bluff.

"Ingen avsikt"

Den ryska retoriken präglas dock stundtals av dubbla budskap. Parallellt med hoten har flera ryska ambassadörer försäkrat att det inte finns planer på att använda kärnvapen.

I slutet av förra månaden uppgav även Putin själv att han inte har någon avsikt att använda massförstörelsevapen i Ukraina.

– Vi ser inget behov av det. Det finns ingen mening med det, varken politiskt eller militärt, sade diktatorn enligt nyhetsbyrån AP.

Foto: Volodymyr Zelensky resp President of Russia Office

Text: Redaktionen