UKRAINA: Förbereder sig på “värsta tänkbara scenario”

2022 11 07

Ukraina förbereder sig på att en rysk kärnvapenattack kan bli verklighet.

I Ukraina tar man de ryska kärnvapenhoten på största allvar. 

Inte minst i huvudstaden Kyiv där myndigheterna upprättat hundratals skyddsrum som ska skydda allmänheten om just ett sådant katastrofscenario äger rum, rapporterar Politico.

– Det är alltid svårt att förutsäga det ryska militära och politiska ledarskapets agerande om man använder normal logik. Vi har varit väldigt olyckliga att ha denna granne. Det är därför allt som är kopplat till ett kärnvapenhot bör tas på största allvar, som ett verkligt hot, och förbereda sig därefter, säger Serhiyy Prytiula, tv-stjärna och grundare av en stiftelse som finansierat flera av skyddsrummen.

"Allt kan hända"

Skyddsrummen är belägna under marken, är ventilerade och har flera ingångar och ska nästa vecka utrustas med radiosystem. 

Det enda kommunikationsmedlet som ukrainska myndigheter tror kommer att fungera vid händelse av att man blir attackerade med kärnvapen.

– De senaste åtta månaderna har lärt oss att allt kan hända. Som tjänsteman förbereder jag mig för det värsta scenariot, men jag hoppas att allt kommer att bli bra, säger Oleksii Kuleba, chef för huvudstadsregionens militärförvaltning, enligt Politico.

Drar lärdom av Tjernobyl

Regeringen i Ukraina har också nyligen publicerat detaljerade instruktioner om hur man ska agera om Ryssland väljer att aktivera kärnvapen i konflikten.

Till hjälp har man inkluderat erfarenheter från kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986.

– Användning av kärnvapen mot Ukraina anses osannolik, och huvudsyftet med dessa hot är att skrämma ukrainare och världen och tvinga oss att göra eftergifter, och våra partners att försvara deras stöd till Ukraina, framhålls i instruktionen.

– Samtidigt måste ukrainare ha en handlingsplan i händelse av nödsituationer: användning av kärnvapen, en “smutsig bomb” eller i händelse av en olycka i ett kärnkraftverk.

"Ingen bluff"

Rysslands diktator Vladimir Putin har vid flera tillfällen insinuerat att han mycket väl skulle kunna använda sig av kärnvapen i kriget om det krävs.

– Vårt land har också en rad massförstörelsevapen, inom vissa områden mer avancerade än de som finns i Natoländer. Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi utan att tveka använda alla tillgängliga medel för att skydda Ryssland och vårt folk, sade Putin exempelvis när han utfärdade sin order om partiell mobilisering i Ryssland och tillade:

– Detta är ingen bluff.

"Ingen avsikt"

Den ryska retoriken präglas dock stundtals av dubbla budskap. Parallellt med hoten har flera ryska ambassadörer försäkrat att det inte finns planer på att använda kärnvapen.

I slutet av förra månaden uppgav även Putin själv att han inte har någon avsikt att använda massförstörelsevapen i Ukraina.

– Vi ser inget behov av det. Det finns ingen mening med det, varken politiskt eller militärt, sade diktatorn enligt nyhetsbyrån AP.

Foto: Volodymyr Zelensky resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen