UKRAINA: Flera kvinnor våldtagna och misshandlade av ryska soldater

2022 03 27

Ryska soldater har brutit sig in i ukrainska bostäder och våldtagit och misshandlat kvinnor.

Europarådet för mänskliga rättigheter får nu rapporter om att den ryska armén begår grova övergrepp mot familjer i Ukraina i samband med Putinregimens anfallskrig mot landet.

Mycket grova våldtäkter

Det handlar om många kvinnor som kommer att behöva särskilt stöd efter de grova våldtäkterna enligt uppgifter till Europarådet.

Sex- och våldsbrotten har inte bara drabbat de östra delarna av landet som fallit i ryska händer utan även områden nära huvudstaden Kyiv.

Chockar myndigheten

– Det finns ett fall som blivit omtalat nyligen eftersom det registrerats och hanterats av åklagarmyndigheten, säger Maria Mezentseva som leder Ukrainas permanenta delegation vid Europarådet, uppger The Guardian.

Fallet har chockat myndigheten.

Våldtagen flera gånger

Ryska soldater bröt sig in i en familjs bostad och sköt maken till döds. Därefter gav de sig på hustrun.

– Hans fru – och jag är ledsen över att behöva berätta det här – blev våldtagen flera gånger framför det minderåriga barnet, säger Maria Mezentseva, rapporterar Business Insider.

– Det är mycket skrämmande. Och det finns många fler offer, säger hon.

Drabbar ukrainska familjer

Hon framhåller att det är väldigt viktigt att omvärlden får veta vad som händer och vad flera ukrainska familjer och kvinnor drabbas av när ryssarna dra fram och mördar och våldtar bland vanliga ukrainska familjer.

– Vi får inte vara tysta om denna skräck som drabbar kvinnor i samband med invasionen, framhäver hon.

Viktigt att dokumentera

Europarådet anser att det är viktigt att dokumentera och hantera alla våldtäktsfall för att öka möjligheten att skipa rättvisa i efterhand.

– Rättvisan måste segra, säger Maria Mezentseva.

Har efterlysts

Hustrun som våldtogs flera gånger av de ryska soldaterna i sitt hem utanför Kyiv överlevde och anmälde händelsen till ukrainsk polis.

Ärendet hanteras nu av åklagare och de ryska soldaterna är efterlysta med förhoppning om att gripa dem och ställa dem inför rätta i domstol.

En mängd våldtäkter

Även Ukrainas regering engagerar sig i frågan.

– Soldater våldtar kvinnor i de ockuperade städerna. Vi har tyvärr en mängd fall när ryska soldater våldtar kvinnor i ukrainska städer, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till Reuters.

Jämför med Röda Armén 1945

Ukrainas regering söker nu stöd från andra länder, inklusive Storbritannien, för att få hjälp med erfaren personal som kan ge drabbade ukrainska kvinnor stöd och vård.

Ukrainska parlamentsledamöter jämför nu den ryska arméns våldtäkter med sovjetiska Röda Arméns intåg i Tyskland 1945.

Två miljoner kvinnor våldtogs

– Historiker uppger att två miljoner tyska kvinnor våldtogs, rapporterar The Guardian.

Då kunde tiotalet ryssar våldta en enda kvinna samtidigt under obeskrivligt hemska former, uppger The Guardian.

Foto: A Krivitskiy
Text: Redaktionen