UKRAINA: Därför fortsätter terrorbombningarna – det vill Putin uppnå

2022 12 16

Under fredagsmorgonen har flyglarm återigen utfärdats över hela Ukraina.

En ny massiv våg av ryska robotar har avfyrats mot flera ukrainska städer – bland annat Kyiv, Kryvyj Rih, Charkiv, Poltava och Odessa.

– Två personer dödades och minst fem skadades - inklusive två barn - i attacken mot Kryvyj Rih, uppger guvernören i ukrainska Dnipropetrovsk-regionen.

Totalt uppges 60 ryska robotar ha avfyrats mot Ukraina.

Flera av robotarna har träffat kritisk infrastruktur, rapporterar Sky News.

Tunnelbanan i huvudstaden Kyiv är utslagen.

Flera städer är helt nedsläckta.

Energisystemet har slagits ut i Charkiv i öst, runt Odessa i söder och i centrala Vinnytsia, rapporterar Reuters.

Därför fortsätter Putin

Fredagens attacker är den sjunde massiva ryska attacken mot civil infrastruktur, uppger Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan.

– Det är ytterligare ett led i den ryska strategin att försöka bomba civil infrastruktur. I synnerhet så fortsätter den att rikta in sig på el- och vattenförsörjning, säger han till SVT Nyheter och tillägger:

– Det handlar om att göra det så kostsamt för Ukraina som möjligt och skicka en signal om att Ryssland har tiden på sin sida.

Avslutningsvis förklarar krigsexperten att fredagens attack riktats mot nya städer och områden – bland annat Poltava i mellersta Ukraina.

Håller moralen uppe

Trots ryska terrorbombningar fortsätter ukrainska styrkor att pressa tillbaka de ryska ockupanterna på slagfältet. När den ryska framgången har uteblivit på marken har den brutala regimen i Moskva siktat in sig på civilbefolkningen.

I huvudstaden Kyiv har robotattackerna blivit vardag.

– De vill förgöra oss och göra oss till slavar. Men vi kommer inte att kapitulera. Vi kommer att hålla ut, försäkrar Lidiya Vasilieva, 53, i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Som många andra har hon tagit skydd i tunnelbanan.

– Jag vill att kriget ska ta slut. Men jag är redo att vänta så länge som det behövs.

Foto: MFA Ukraine

Text: Redaktionen