UK: Ryssland planerar statskupp i Ukraina

2022 01 23

Den ryska diktatorns senaste plan för att invadera Ukraina är att iscensätta en statskupp och störta Ukrainas folkvalda president Volodymyr Zelensky.

Det är slutsatsen av nya uppgifter från Storbritanniens UD rapporterar brittiska medier.

Putinvänlig regim

Brittiska regeringen uppger att man har bevis för planer på en Moskvavänlig statskupp i Ukraina som skulle innebära att en Putinvänlig regim installeras i huvudstaden Kiev. Premiärminister Boris Johnson lovar även att öka trycket på Ryssland, uppger den stora brittiska tidningen The Observer.

44 miljoner invånare

Ryssland har samlat 127 000 personer vid gränsen till Ukraina uppger Ukrainas försvarsdepartement till CNN och oron i Europa och USA är stor för att Ryssland ska anfalla Ukraina. Landet har 44 miljoner invånare och en relativt stark armé och ett ryskt anfall kan sluta med ett mycket stort antal dödsoffer.

Invadera landet

Väst har satt hård press på Ryssland för att få landet att inte anfalla Ukraina men enligt brittiska regeringen kan Rysslands diktator istället ha en annan plan för att invadera landet – nämligen en statskupp.

Namnger fem personer

Brittiska UD:s nya information är så pass preciserad att man namnger vilka personer som kan vara aktuella att installeras som ryssvänlig ledare i Ukraina i samband med en statskupp. Det handlar om fem olika personer.

– En del av dem har kontakt med ryska underrättelseofficerare som planerar attacken, uppger brittiska UD.

Nekar till anklagelserna

En av de utpekade nekar inte helt oväntat till anklagelserna.

– Brittiska UD verkar förvirrade. Det är inte logiskt. Jag är bannlyst I Ryssland. Dessutom har min pappas företagspengar blivit konfiskerade där, hävdar förde detta ukrainska parlamentsledamoten Yenhen Murayev, rapporterar Observer.

Aggression och desinformation

Storbritannien och Regeringen Boris Johnson har markerat kraftigt mot den ryska diktaturens hot mot Ukraina.

– Ryssland måste trappa ned, avsluta sin kampanj av aggression och desinformation och välja diplomati, meddelar brittiska utrikesministern Liz Truss.

Massivt strategiskt misstag

– Som Storbritannien och våra partners har sagt flera gånger, ett ryskt intrång i Ukraina vore ett massivt strategiskt misstag som medför allvarliga kostnader [för Ryssland], konstaterar utrikesminister Truss.

Pekas ut

En av de andra personerna som brittiska UD pekar ut kopplat till planerna på en statskupp i Ukraina är Mykola Azarov som tjänstgjorde under Ukrainas proryska president Viktor Yanukovych som störtades i den västvänliga revolutionen 2014, rapporterar BBC.

Tidigare premiärministrar

Även Ukrainas Nationella Säkerhetsråds tidigare vice chef, Volodymyr Sivkovych, pekas ut av brittiska UD liksom de två tidigare ryssvänliga premiärministrarna Serhiy Arbuzov och Andriy Kluyev som verkade under Viktor Yanukovychs presidentskap.

Foto: Volodymyr Zelensky FB