UK: Ryssland planerar statskupp i Ukraina

2022 01 23

Den ryska diktatorns senaste plan för att invadera Ukraina är att iscensätta en statskupp och störta Ukrainas folkvalda president Volodymyr Zelensky.

Det är slutsatsen av nya uppgifter från Storbritanniens UD rapporterar brittiska medier.

Putinvänlig regim

Brittiska regeringen uppger att man har bevis för planer på en Moskvavänlig statskupp i Ukraina som skulle innebära att en Putinvänlig regim installeras i huvudstaden Kiev. Premiärminister Boris Johnson lovar även att öka trycket på Ryssland, uppger den stora brittiska tidningen The Observer.

44 miljoner invånare

Ryssland har samlat 127 000 personer vid gränsen till Ukraina uppger Ukrainas försvarsdepartement till CNN och oron i Europa och USA är stor för att Ryssland ska anfalla Ukraina. Landet har 44 miljoner invånare och en relativt stark armé och ett ryskt anfall kan sluta med ett mycket stort antal dödsoffer.

Invadera landet

Väst har satt hård press på Ryssland för att få landet att inte anfalla Ukraina men enligt brittiska regeringen kan Rysslands diktator istället ha en annan plan för att invadera landet – nämligen en statskupp.

Namnger fem personer

Brittiska UD:s nya information är så pass preciserad att man namnger vilka personer som kan vara aktuella att installeras som ryssvänlig ledare i Ukraina i samband med en statskupp. Det handlar om fem olika personer.

– En del av dem har kontakt med ryska underrättelseofficerare som planerar attacken, uppger brittiska UD.

Nekar till anklagelserna

En av de utpekade nekar inte helt oväntat till anklagelserna.

– Brittiska UD verkar förvirrade. Det är inte logiskt. Jag är bannlyst I Ryssland. Dessutom har min pappas företagspengar blivit konfiskerade där, hävdar förde detta ukrainska parlamentsledamoten Yenhen Murayev, rapporterar Observer.

Aggression och desinformation

Storbritannien och Regeringen Boris Johnson har markerat kraftigt mot den ryska diktaturens hot mot Ukraina.

– Ryssland måste trappa ned, avsluta sin kampanj av aggression och desinformation och välja diplomati, meddelar brittiska utrikesministern Liz Truss.

Massivt strategiskt misstag

– Som Storbritannien och våra partners har sagt flera gånger, ett ryskt intrång i Ukraina vore ett massivt strategiskt misstag som medför allvarliga kostnader [för Ryssland], konstaterar utrikesminister Truss.

Pekas ut

En av de andra personerna som brittiska UD pekar ut kopplat till planerna på en statskupp i Ukraina är Mykola Azarov som tjänstgjorde under Ukrainas proryska president Viktor Yanukovych som störtades i den västvänliga revolutionen 2014, rapporterar BBC.

Tidigare premiärministrar

Även Ukrainas Nationella Säkerhetsråds tidigare vice chef, Volodymyr Sivkovych, pekas ut av brittiska UD liksom de två tidigare ryssvänliga premiärministrarna Serhiy Arbuzov och Andriy Kluyev som verkade under Viktor Yanukovychs presidentskap.

Foto: Volodymyr Zelensky FB


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen