Udda uppmaningen: ”Sluta betala räkningarna”

2023 12 13

Det må låta som ett mycket märkligt ekonomiskt råd att ge någon annan.

Faktum är dock att det är många som får den ovanliga uppmaningen att helt enkelt upphöra med att betala in fakturor – framför allt de som just nu har det väldigt tufft ekonomiskt.

Det säger budget- och skuldrådgivaren Niclas Sturesson, verksam i Blekinge.

– Jag skulle säga att grundrådet är att man alltid ska betala sina räkningar, men de klienter som jag och mina kollegor möter blir rådet ibland att man ska sluta betala vissa räkningar, säger han till Sveriges Radio.

Prioritera tre fakturor

Enligt Niclas Sturesson finns det tre fakturor som är viktigare än alla andra: de som berör hyra, el och mat. 

Skuldrådgivaren menar att det handlar om prioriteringar – det är mycket viktigare att betala räkningar som gör att du inte kastas ut från din bostad jämfört med till exempel en mobilräkning eller en faktura på en julklapp man köpt.

– Har man så pass stora räkningar och skulder att man plötsligt inser att det här börjar gå åt fanders helt enkelt, då är det det här man ska prioritera – hyra, el och mat, säger Niclas Sturesson.

Skulderna växer

Samtidigt skickas allt fler obetalda räkningar till Kronofogden. Svenskarna tillhör de mest skuldsatta folken i hela EU.

En stor förklaring har varit att många väljer rörliga räntor – vilket gör hushållen särskilt känsliga för ränteförändringar och inflation.

Och skuldbeloppen ökar kraftigt. I augusti var nivåerna de högsta någonsin.

– Det märks tydligt att många har svårt att få pengarna att räcka. Vi har fått in fler krav och betydligt högre skuldbelopp jämfört med tidigare år, sade David Vuelta, privatekonom på Kronofogden, i ett pressmeddelande tidigare i år.

– Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling

"Kontakta genast"

Nästan hälften av skulderna är på mindre än 3 000 kronor, även inklusive avgifter.

– En mindre skuld växer snabbt när den kommer till oss. Det kan bli starten på en långvarig skuldsättning, säger Davor Vuleta.

Kronofogden har vid flera tillfällen uppmanat att agera direkt för att inte skulderna ska växa okontrollerat.

– Kontakta genast den du är skyldig pengar om du inte kan betala. Vi vet att det är tufft att prata om sina ekonomiska problem, men vårt råd är att våga be om hjälp. Prata med familjen eller kommunens budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig med vägledning. Det är gratis och du kan vara anonym, säger Davor Vuleta.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


Nytt förbud – ska införas på alla pizzerior

2024 09 28

EU sätter ned foten med ett nytt förbud som bland annat påverkar Sveriges pizzerior.

Alla pizzakartonger måste förändras för att möta nya krav.

Det beslutet har nu formellt fattats av EU-kommissionen.

Förbudet gäller en grupp så kallade PFAS-ämnen, ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier, som bland annat finns i vanliga pizzakartonger.

Ett av ämnena som stoppas kallas för PFHxA, som även hittas i exempelvis kläder och smink.

– Begränsningen kommer att förbjuda försäljning och användning av PFHxA i konsumenttextilier såsom regnjackor, livsmedelsförpackningar såsom pizzakartonger, konsumentblandningar såsom vattentätande sprayer, kosmetika såsom hudvårdsprodukter samt i vissa skumsläckare som för utbildning och testning, utan att kompromissa med säkerheten, bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Giftigt för miljö och hälsa

Skälet till att ämnena förbjuds är på grund av risker för miljö och hälsa. Rester från PFHxA tar nämligen extremt lång tid att brytas ned.

Kemikalieinspektionen i Sverige, som är ett av länderna som drivit på förändringen, välkomnar beslutet.

– Det är ett positivt steg framåt även om vi hade velat gå ännu längre, men det är bra att det händer något, säger Bert-Ove Lund, docent, från myndigheten i en kommentar till Sveriges Radio.

"Vår tids mest problematiska"

Förbudet är följden av flera år av påtryckningar, både från politiken och föreningslivet.

I dag innehåller mängder av livsmedelsförpackningar PFAS, vilket är ett hot mot människors hälsa. Sverige borde driva på EU, och även införa ett nationellt förbud av PFAS kopplat till livsmedel, framhöll exempelvis Karin Lexén från Naturskyddsföreningen i DN 2019.

Regeringen meddelade förra året att man ställde sig bakom EU:s framtagna förslag om att stoppa användning av kemikalierna.

– PFAS är några av vår tids mest problematiska ämnen, och dessa giftiga ämnen sprids tyvärr till människor, djur och övrig natur. Därför tycker jag att det är väldigt positivt att vi nu tar ett steg närmare ett beslut om en EU-harmoniserad begränsning av PFAS, för att skydda människors hälsa och miljön, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i februari 2023.

Tillåts i industrin

Förbudet är dock inte helt omfattande.

Ämnena kommer att vara fortsatt tillåtet inom industrin, till exempel i elbilsbatterier, bränsleceller och halvledare.

Foto: J. Oladujoye

Text: Redaktionen


Swish går ut med varning till användare

2024 09 28

Swish varnar nu alla privatanvändare.

Det rör sig om en skarp uppmaning som betaltjänsten riktar till de privata användarna.

Bedrägerier är alltjämt ett mycket stort problem och nu har Swish fått anledning att informera användare om hur de arbetar.

Detta för att förebygga bedrägerier där personer litar på samtal och sms som tycks komma från Swish, men egentligen inte gör det.

Går ut med varning

Swish går ut med en varning och en skarp uppmaning via sin webbsida.

– Swish kontaktar aldrig privatanvändare via telefon, mejl eller sms. Om du har blivit kontaktad av någon som uppger sig vara från Swish ska du inte svara på smset/mejlet eller fortsätta samtalet. Kontakta sedan polisen, menas det.

Stort problem

Swish har tidigare skickat ut flera liknande varningar och det har även flera andra ledande svenska aktörer gjort.

Biltema och Länsförsäkringar är två som har behövt gå ut och varna kunder för bedragare på senare tid.

Polisen bedömer att bedrägerier fortsatt ökar i Sverige.

Annat bedrägeri

Samtidigt har polisen i bland annat Motala, Boxholm, och andra städer gått ut och varnat för att ungdomar lurar folk med hjälp av Swish.

– Vi har uppmärksammat och fått till oss flera fall av Swish-bedrägerier i vårt område. Det rör sig om fake Swish, det ser ut som man betalar men det går ingen transaktion mellan köpare och säljare, förklarar Polisen Motala på sociala medier.

– Det har varit ungdomar som har försökt sig på det här. I något fall har det lyckats och det är mycket likt förfarandet och utseendet vid en riktig Swish.

Informerar föräldrarna

Motalapolisen fortsätter.

– För er som bedriver någon form av försäljning där ni tar betalt med Swish var extra uppmärksamma. Använd gärna Swish företagsapp om ni har möjlighet, meddelar polisen på Instagram.

– Till er föräldrar vill jag att ni pratar med era barn om att det här är brottsligt och vad det kan få för konsekvenser för ungdomarna om de skulle få för sig att använda sig av fake Swish.

Foto: Swish

Text: Redaktionen