UD svarar på kravet om att flyga IS-terrorister till Sverige

2022 11 06

Under söndagen kommer beskedet om att den kurdiska organisationen PYD ställer krav på Sverige. Nu svarar Utrikesdepartementet på kravet.

Kravet handlar om att Sverige ska ta hem de misstänkta IS-terrorister som är svenska medborgare.

Detta efter att statsminister Ulf Kristersson (M) meddelat att regeringen tar avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD, uppger SVT.

Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt, säger Shiyar Ali, PYD:s representant i Sverige.

“Hjälper Erdogan till makten”

Shiyar Ali kritiserar utrikesminister Tobias Billström (M) efter hans uttalande under lördagen.

I en intervju kallade Billström PYD och YPG för “tvivelaktiga organisationer”.

Det här är allvarligt. Vi ser riktigt allvarligt på det här. Sverige är en bricka i ett spel där landet aktivt hjälper Erdogan till makten i diktaturen Turkiet, säger Shiyar Ali, enligt Aftonbladet.

Kan inte ge konkret svar

Ett tiotal svenska IS-terrorister ska sitta i PYD-drivna läger.

Organisationen hävdar att ett formellt krav om att Sverige ska ta över ansvaret för svenskarna kommer lämnas till UD nästa vecka.

Sveriges utrikesdepartement har ännu inte gett besked om hur man ställer sig till kravet.

Vi har noterat det och våra tjänstemän tittar på det nu, säger utrikesminister Tobias Billströms pressavdelning.

Anklagar regeringen

I ett pressmeddelande anklagar PYD Sverige för att gå Turkiets presidents ärenden, rapporterar Aftonbladet.

Ett sådant påstående kan inte tolkas på annat vis än att den svenska regeringen har vikt sig för Erdoğans påtryckningar på ett sätt som inga andra regeringar i andra länder har gjort, skriver organisationen.

Den svenska regeringen har satt en politisk riktning mot att vara tillmötesgående med Turkiet för att förhandla om Nato-frågan.

Finland beklagar

Finländska politiker beklagar regeringens kurs och menar att det svenska förhållningssättet till YPG och PYD är “märkligt”, uppger Svenska Yle.

 Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, säger politikern Eva Biaudet.

Foto: L.M Clancy

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen