UD svarar på kravet om att flyga IS-terrorister till Sverige

2022 11 06

Under söndagen kommer beskedet om att den kurdiska organisationen PYD ställer krav på Sverige. Nu svarar Utrikesdepartementet på kravet.

Kravet handlar om att Sverige ska ta hem de misstänkta IS-terrorister som är svenska medborgare.

Detta efter att statsminister Ulf Kristersson (M) meddelat att regeringen tar avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD, uppger SVT.

Varför ska vi ta hand om Sveriges terrorister när man tar avstånd från en organisation som kämpar mot terrorismen och betalar dyrt, säger Shiyar Ali, PYD:s representant i Sverige.

“Hjälper Erdogan till makten”

Shiyar Ali kritiserar utrikesminister Tobias Billström (M) efter hans uttalande under lördagen.

I en intervju kallade Billström PYD och YPG för “tvivelaktiga organisationer”.

Det här är allvarligt. Vi ser riktigt allvarligt på det här. Sverige är en bricka i ett spel där landet aktivt hjälper Erdogan till makten i diktaturen Turkiet, säger Shiyar Ali, enligt Aftonbladet.

Kan inte ge konkret svar

Ett tiotal svenska IS-terrorister ska sitta i PYD-drivna läger.

Organisationen hävdar att ett formellt krav om att Sverige ska ta över ansvaret för svenskarna kommer lämnas till UD nästa vecka.

Sveriges utrikesdepartement har ännu inte gett besked om hur man ställer sig till kravet.

Vi har noterat det och våra tjänstemän tittar på det nu, säger utrikesminister Tobias Billströms pressavdelning.

Anklagar regeringen

I ett pressmeddelande anklagar PYD Sverige för att gå Turkiets presidents ärenden, rapporterar Aftonbladet.

Ett sådant påstående kan inte tolkas på annat vis än att den svenska regeringen har vikt sig för Erdoğans påtryckningar på ett sätt som inga andra regeringar i andra länder har gjort, skriver organisationen.

Den svenska regeringen har satt en politisk riktning mot att vara tillmötesgående med Turkiet för att förhandla om Nato-frågan.

Finland beklagar

Finländska politiker beklagar regeringens kurs och menar att det svenska förhållningssättet till YPG och PYD är “märkligt”, uppger Svenska Yle.

 Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, säger politikern Eva Biaudet.

Foto: L.M Clancy

Text: Redaktionen