UBÅT: Ryssland anklagar USA för intrång – Kallar upp försvarsattaché

2022 02 13

USA tillbakavisar ryska anklagelser om att USA utfört militära ubåtsoperationer på ryskt vatten nu i helgen.

Incidenten skall enligt de ryska påståendena ha inträffat vid ögruppen Kurilerna i ryska Fjärran Östern.

Jagades iväg

Ryssland anklagar USA för att ha brutit mot internationell lag och att ha skapat ett säkerhetshot mitt under den brinnande Ukrainakrisen, rapporterar Reuters.

Ryska försvarsdepartementet uppger att ett ryskt örlogsfartyg jagade iväg den amerikanska ubåten inne på ryska vatten i Stilla Havet efter att ubåten ignorerade de ryska signalerna om att gå upp till ytan.

Med maximal hastighet

– Den amerikanska ubåten … lämnade ryska vatten med maximal hastighet, enligt Rysslands försvarsdepartements uttalande, uppger Reuters.

Är inte sant

Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax men USA:s försvarshögkvarter Pentagon uppger att Ryssland bluffar.

– Det ligger ingen sanning i de ryska påståendena, säger kommendör Kyle Raines, vid USA:s försvarsmakt.

– Jag kommenterar inte våra ubåtars exakta position men vi opererar inte i internationella vatten, säger han enligt Reuters.

Kallar upp USA:s försvarsattaché

USA utför ofta observationer av militära aktiviteter av andra länder utan att behöva gå in på deras territorialvatten.

Enligt Ryssland använde det ryska fartygets besättning ”korrespondensmanövrar” för att få ubåten att lämna ryska vatten och ryska försvarsdepartementet kallar nu upp USA:s försvarsattaché efter incidenten.

Telefonsamtal

Rysslands och USA:s försvarsministrar talades vid på lördagen avseende Ukrainakrisen men ubåtsfrågan togs inte upp under samtalet enligt Reuters.

Andra världskriget

Incidenten skall ha ägt rum vid den omstridda ögruppen Kurilerna som ligger mellan ryska Kamtjatkahalvön och Japans norra storö Hokkaido. Ryssland lade beslag på de omrking 60 öarna som ingår i den vulkaniska ögruppen Kurilerna efter andra världskriget men Japan kräver tillbaka flera av öarna.

5 000 invånare

Yuzhno-Kurilsk är Kurilernas störst tätort med sina drygt 5 000 invånare på Kunashir Island som även är ögruppens sydligaste ö och som har vidunderlig natur.

Arkivfoto: US Defense Dep

Text: Redaktionen