Tyskland säger ja till dos 3 för pensionärer

2021 08 03

Nu väljer Tyskland att göra som Storbritannien och Israel – det blir en tredje vaccindos till pensionärer och vissa riskgrupper. 

Flera studier visar att dos 2 ger betydligt bättre skydd än dos 1 och inriktningen är att dos 3 ska ge ett ännu starkare skydd med målet att bland annat motverka det smittsamma deltaviruset.

Med start i september

Tyska pensionärer kommer att få sin tredje dos från och med september då pensionärerna får välja mellan Pfizer eller Moderna. Först ut med dos 3 var Israel som erbjuder den så kallade boosterdosen, det vill säga förstärkningsdosen, till alla 60-plussare som varit fullvaccinerade sedan minst fem månader tillbaka.

Ska ringa mamma

– Precis som med influensan behöver en förnyelse emellanåt, säger Israels premiärminister Naftali Bennett som betonade att han skulle ringa sin mamma och uppmuntra henne att ta dos 3.

EU och USA har ännu inte sagt ja till en tredje dos utan undersöker fortfarande hur stort behovet är men Storbritannien inleder sin vaccinering av dos 3 till 32 miljoner invånare som är 50-plussare eller tillhör riskgrupper redan i september.

Foto: CDC

[yop_poll id="445"]