TYSKLAND: Antivaxxare tar ställning för Putinregimen

2022 03 27

Antivaccinationsrörelsen i Tyskland tar ställning för Putins Ryssland och sprider mängder av desinformation.

Det framgår av en ny granskning i Tyskland som presenteras i tysk media.

Vaccinationslögner ersätts av Putinlögner

Lögnerna och desinformation från pandemin har inte ens upphört förrän desinformation kopplat till Putinregimens brutala och olagliga anfallskrig mot Ukraina sveper fram i Europa – och det är samma element som är skyldiga.

Antivaxxarna utnyttjar Ukraina

En granskning som nu presenteras i SvD klargör att det är antivaxxarna som ligger bakom.

– Nu utnyttjas Rysslands invasion av Ukraina för att passa in i antivaccinationsrörelsens konspirationsteorier, rapporterar SvD i en text som framför att de som skanderat på Tysklands gator om att de lever i en coronadiktatur nu funnit ny näring.

Tar ställning för Putinregimen

En av Tysklands ledande tidningar, Suddeutsche Zeitung, har nyligen analyserat 1,2 miljoner inlägg från grupperingar som tidigare fokuserat på corona och resultatet visar att antivaxxarna nu tar ställning för Putinregimen.

Stödjer Putins Ryssland

– Tyska politiska partier, medier, och de allra flesta tyskar står enade i solidaritet med Ukraina, medan antivaccinationspektrat stöder Putins Ryssland, framför Lotta Lundberg i en text i SvD.

Hävdar att kriget fabricerats av Väst

Antivaxxarna sprider lögner som motverkar Ukrainas kamp.

– De tror att medier förmedlar samma slags falska nyheter och felaktiga bild av kriget som de påstår att de gjorde under pandemin. Att kriget har fabricerats av eliter i väst, för att hålla världen under kontroll, klargör texten i SvD.

Ljuger om USA

Samma retorik som under pandemin gick ut på att staten och myndigheter luras används nu för att sprida den ryska regimens desinformation.

– Inläggen kompletteras med lögner om att amerikanerna utvecklar biologiska vapen i ukrainska laboratorier, och att kriget inte skulle vara något annat än en täckmantel för dessa laboratorier som enligt konspirationsteorierna bland annat skulle framställa virus, likt covid, för att hålla läkemedelsindustrin i rullning, uppger Lotta Lundberg i SvD.

Även i Sverige

Sociala medier drabbades även i Sverige av massor av Putinvänliga kommentarer redan ett par veckor innan det ryska anfallskriget mor Ukraina inleddes. 

Kommentarerna gick ut på att Rysslands övning i Belarus självklart var en övning och inget annat, att Putin står för stabilitet och att det var USA och Väst som hetsade om krig och minsann inte Putin.

Efter att Putinregimen inledde sitt krig reducerades desinformationen några dagar men nu är den åter igång. 

Då det är så uppenbart att Putinregimen är skyldig så har desinformatörerna denna gång en rejäl uppförsbacke och det är förvånande om de ens tror på sig själva.

Läs hela texten i SvD här.

Foto: D Schludi resp N Vorobyev

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen