TYSKLAND: Antivaxxare tar ställning för Putinregimen

2022 03 27

Antivaccinationsrörelsen i Tyskland tar ställning för Putins Ryssland och sprider mängder av desinformation.

Det framgår av en ny granskning i Tyskland som presenteras i tysk media.

Vaccinationslögner ersätts av Putinlögner

Lögnerna och desinformation från pandemin har inte ens upphört förrän desinformation kopplat till Putinregimens brutala och olagliga anfallskrig mot Ukraina sveper fram i Europa – och det är samma element som är skyldiga.

Antivaxxarna utnyttjar Ukraina

En granskning som nu presenteras i SvD klargör att det är antivaxxarna som ligger bakom.

– Nu utnyttjas Rysslands invasion av Ukraina för att passa in i antivaccinationsrörelsens konspirationsteorier, rapporterar SvD i en text som framför att de som skanderat på Tysklands gator om att de lever i en coronadiktatur nu funnit ny näring.

Tar ställning för Putinregimen

En av Tysklands ledande tidningar, Suddeutsche Zeitung, har nyligen analyserat 1,2 miljoner inlägg från grupperingar som tidigare fokuserat på corona och resultatet visar att antivaxxarna nu tar ställning för Putinregimen.

Stödjer Putins Ryssland

– Tyska politiska partier, medier, och de allra flesta tyskar står enade i solidaritet med Ukraina, medan antivaccinationspektrat stöder Putins Ryssland, framför Lotta Lundberg i en text i SvD.

Hävdar att kriget fabricerats av Väst

Antivaxxarna sprider lögner som motverkar Ukrainas kamp.

– De tror att medier förmedlar samma slags falska nyheter och felaktiga bild av kriget som de påstår att de gjorde under pandemin. Att kriget har fabricerats av eliter i väst, för att hålla världen under kontroll, klargör texten i SvD.

Ljuger om USA

Samma retorik som under pandemin gick ut på att staten och myndigheter luras används nu för att sprida den ryska regimens desinformation.

– Inläggen kompletteras med lögner om att amerikanerna utvecklar biologiska vapen i ukrainska laboratorier, och att kriget inte skulle vara något annat än en täckmantel för dessa laboratorier som enligt konspirationsteorierna bland annat skulle framställa virus, likt covid, för att hålla läkemedelsindustrin i rullning, uppger Lotta Lundberg i SvD.

Även i Sverige

Sociala medier drabbades även i Sverige av massor av Putinvänliga kommentarer redan ett par veckor innan det ryska anfallskriget mor Ukraina inleddes. 

Kommentarerna gick ut på att Rysslands övning i Belarus självklart var en övning och inget annat, att Putin står för stabilitet och att det var USA och Väst som hetsade om krig och minsann inte Putin.

Efter att Putinregimen inledde sitt krig reducerades desinformationen några dagar men nu är den åter igång. 

Då det är så uppenbart att Putinregimen är skyldig så har desinformatörerna denna gång en rejäl uppförsbacke och det är förvånande om de ens tror på sig själva.

Läs hela texten i SvD här.

Foto: D Schludi resp N Vorobyev

Text: Redaktionen