TYSKA VARNINGEN: Nya uppgifter spelar Putin i händerna

2023 03 08

Amerikanska och tyska uppgifter har pekat ut en pro-ukrainsk grupp som ansvarig för sprängningarna av de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i fjol.

Den amerikanska tidningen New York Times och tyska Die Zeit har dragit samma slutsats. Den pro-ukrainska gruppen uppges ligga bakom sabotagen. 

Det finns dock inga bevis som tyder på att gruppen har agerat på order från den ukrainska regeringen. Det betonar Tysklands försvarsminister Boris Pistorius under ett besök i Stockholm.

Han varnar för att det mycket väl kan handla om en rysk ”falsk flagg-operation” med syfte att lägga skulden på Ukraina.

– Vi måste vara väldigt tydliga med att göra skillnad på om det hänt på order av Kyiv, eller om det handlar om en grupp som har agerat utan vetskap från den ukrainska regeringen. Jag vill varna för att dra förhastade slutsatser, säger Pistorius enligt Sky News.

– Att det handlar om en iscensatt attack för att skylla på Ukraina är minst lika sannolikt, framhåller ministern.

Natochefen uppmanar

Tyska åklagare har uppgett att man identifierat en båt som misstänks ha använts i sabotaget mot gasledningarna.

Spår av sprängmedel har hittats i båten, uppger AFP.

Vem eller vilka som båten tillhör är inte kartlagt.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg manar till lugn.

– Det vi vet är att det varit ett angrepp, ett sabotage. Det är fel att spekulera i vem som ligger bakom dem, innan undersökningarna är klara, säger han till SR Ekot.

Tror inte det var Ryssland

Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den svenska utredningen kring sabotagen, är inte förvånad över att nya uppgifter pekar ut en annan aktör än Ryssland.

– Det är mitt jobb att ta reda på vem som sprängde Nord Stream. Till min hjälp har jag Sveriges underrättelsetjänst. Tror jag att det var Ryssland som sprängde Nord Stream? Det har jag aldrig trott. Det är inte logiskt, säger han till New York Times.

Mats Ljungqvist är dock noga med att betona att han inte stänger några dörrar.

– Jag måste hålla alla möjligheter öppna.

Foto: Kustbevakningen resp President of Russia Office

Text: Redaktionen