Tydligt besked till hushållen – om särskild avgift för villaägare
2024 04 30
Regeringens tillsatta produktivitetskommission öppnar för ändrad fastighetsskatt.
Kommissionen, som tillsattes förra våren, gick redan i november fram med en rad förslag för att stärka produktivitet och tillväxt i Sverige.
Hans Lindblad, före detta statssekreterare till tidigare finansminister Anders Borg, har lett arbetet vars delbetänkande nu presenterades igår.
Ett av de främsta förslagen från Lindblad var tidigare att återinföra den statliga fastighetsskatten. Nu talar man om en ändring av samma skatt.
– Vi tycker att man har kommit till vägs ände med bostads- och byggpolitiken. Jag tycker att man kan ta intryck av det arbete som man hade med skattereformen i slutet av 80- och början av 90-talet. Då hade man också kommit till vägs ände, säger Hans Lindblad till Svenska Dagbladet.
Tydligt besked
Men efter att kommissionen presenterat sitt betänkande ger finansminister Elisabeth Svantesson (M) ett mycket tydligt besked till svenska hushåll.
Regeringen kommer inte att följa rekommendationen.
– Vi tänker inte återinföra fastighetsskatten, klargör ministern enligt samma tidning.
Hans Lindblads kommission kommer att ge sitt sista slutbetänkande först i september 2025. Exakt hur ett förslag om fastighetsskatt kommer att se ut, eller om det alls kommer att finnas med, är därför inte helt hugget i sten.
Elisabeth Svantesson vet dock var hon står i frågan.
– Det är en dålig idé att höja den. När vi tog bort den ökade legitimiteten i skattesystemet och jag kommer inte att medverka till att den återinförs, sade hon till DN redan i november.
"Höjda boendekostnader"
Fastighetsskatten var en skatt som infördes 1991 och utgick på innehavet av en fastighet.
Den försvann år 2008 och ersattes då istället med kommunal fastighetsavgift.
Även om ekonomer har rekommenderat att återinföra den finns det andra aktörer, även utanför politiken, som varnat för vad det skulle innebära.
– En återinföring skulle ge höjda boendekostnader för många hushåll runtom i landet, och i många fall påverka boendes möjligheter att bo kvar, framhåller exempelvis Mäklarringen på sin hemsida.
Nobbas även av S
Även Magdalena Andersson (S) har uttryckt att Socialdemokraterna inte vill ha tillbaka skatten.
Partiledaren har hävdat att fastighetsskatten var så impopulär att hela skattesystemets legitimitet skulle vara i fara om den återvänder.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är dock för den.
– En statlig fastighetsskatt införs på villor med ett marknadsvärde över 10 miljoner kronor, vilket rör cirka 3,5 procent av den vuxna befolkningen. Begränsningsregel så ingen betalar mer än 4 procent av sin inkomst, föreslår Vänsterpartiet i sitt partiprogram.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen