Twitterkupp mot svenska ministrar
2022 10 21
Journalisten Tommaso Debenedetti har under flera års tid skapat stora rubriker genom att utge sig för att vara världsledare på sociala medier.
Nu har han slagit till mot flera svenska ministrar.
Endast några timmar efter att den nya regeringen tillträtt dök kulturminister Parisa Liljestrand (M) och skolminister Lotta Edholm (L) upp på sociala medie-plattformen Twitter.
Båda kontona delade genast chockerande nyheter.
”Lotta Edholm” skrev att författaren och journalisten Jan Guillou plötsligt avlidit.
”Parisa Liljestrand” skrev i sin tur att författaren Camilla Läckberg omkommit i en bilolycka.
Falska nyheter. Bakom kuppen stod italienska journalisten Tomasso Debenedetti, rapporterar SVT Nyheter.
Vill synliggöra brister
I en intervju med tv-kanalen berättar Debenedetti att han skapar fejkonton för att ”synliggöra brister i källkritiken”.
– Det är väldigt enkelt att skapa falska nyheter. I Storbritannien, Frankrike och Tyskland har 99 procent av ministrarna Twitter- eller Facebook-konton. Det är otroligt, men många ministrar i Sverige har ingen närvaro i sociala medier, säger han till SVT.
Han tillägger:
– Situationen är farlig för vem som helst kan skapa falska nyheter. Jag skapar falska nyheter för att visa hur lätt det är att sprida dem. Det tog en halvtimme att sprida dessa nyheter. Sen avslöjar jag att det rör sig om falska nyheter.
Meddelade dödsbud 2012
För tio år sedan väckte Tomasso Debenedetti stor uppmärksamhet efter en rad inlägg på Twitter.
På plattformen uppgav han sig bland annat för att vara den afghanske presidenten Hamid Karzai, en spansk minister, Syriens president Bashar al-Assad och påvens närmaste man.
Inlägg om kända personers bortgång haglade på plattformen.
Genom olika fejkonton tillkännagav Debenedetti att påven, Kubas ledare Fidel Castro och filmregissören Pedro Almodóvar hastigt gått bort.
– Sociala medier är den mest overifierbara informationskällan i världen, men nyhetsmedierna tror på allt eftersom de är beroende av snabba nyheter, framhöll Debenedetti till The Guardian.
Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet
Text: Redaktionen