Tvätta händerna har varit fel fokus

2021 05 20

– Det är olyckligt att det har varit väldigt starkt fokus på att sprita händer och tvätta händer.

Det säger Anna Helmersson sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Danderyds sjukhus, där situationen nu är mycket pressad, till SvD. Samtidigt som smittspridningen minskat i Stockholm är många som kommer in på intensiven väldigt sjuka.

– För många ser det illa ut och många dör. De som kommer in till iva är väldigt sjuka, säger Anna Helmersson.

Inte bara i Sverige utan över hela världen har det varit kraftig betoning på att skydda sig från att smittas av coronaviruset genom att ständigt tvåla in sig och tvätta eller sprita händerna. Men det har varit en felaktig betoning och personalen på intensivvårdsavdelningen är väl medveten om att smitta sker via andningen rapporterar SvD.

– Det är olyckligt att det har varit väldigt starkt fokus på att sprita händer och tvätta händer, säger Anna Helmersson, intensivvårdssjuksköterska.

USA:s Smittskyddsmyndighet CDC har klargjort att risken att smittas av viruset via ytor är mindre än 0,1 promille. Inte heller handsprit ger något skydd enligt SvD.

ANALYS

Det finns en hel del som på grund av okunskap gått fel i kampen mot viruset. Om andelen fokus hade varit betydligt större på att hålla distansen till andra och mindre på att tvätta händerna och Sverige precis som våra grannländer redan tidigt i pandemin beslutat om en maxgräns på 2, 5 eller 15 personer i folksamlingar istället för 50 så hade signalen varit mycket tydligare. Det hade varit träffsäkrare än att tvätta händerna stup i kvarten vilket dock har varit till stor nytta för att hejda andra sjukdomar.

[yop_poll id="59"]