Två valar dödade vid krock med krigsfartyg – Den ena 20 meter lång

2021 05 13

Två utrotningshotade valar dödades vid en krock med ett australiskt krigsfartyg och nu utreds händelsen av både USA:s och Australiens försvarsmyndigheter.

Såväl djurvänner som USA:s och Australiens flottor sörjer det inträffade och USA:s Havsmyndighet bistår nu i utredningen. Olyckan upptäcktes när den australiska jagaren HMAS Sydney dockade vid huvudbasen för USA:s Stilla Havsflotta i San Diego nyligen. Två sillvalar hittades i anslutning till krigsfartygets skrov, uppger CNN.

– Flottan tar djurskyddsfrågor på allvar och är sorgsen över att detta har inträffat, uppger Australiens Flotta i ett uttalande.

Sillvalar är världens näst största val efter blåvalar och den ena av de två döda valarna var 20 meter lång och den andra 8 meter uppger San Diego 10News. USA:s Havsmyndighet klassar dem som utrotningshotade och det finns drygt 3 000 exemplar kvar utanför USA:s västkust.

HMAS Sydney är 147 meter lång och väger 7 000 ton med ett skrov som går 7 meter under vattenytan. Just stora fartyg utgör det största hotet mot sillvalar och fartyg bör vara utrustade med särskilda ljudsystem som kan fångas upp av valar på många kilometers avstånd. HMAS Sydney har ett sådant ljudsystem men valar kan ändå krocka med fartyg vid kraftigt fartygstrafikerade kustremsor.
Foto: https://news.defence.gov.au/ US NOAA

[yop_poll id="37"]