ANALYS: Två stora vinnare på Paludans koranbränning

2023 01 23

Rasmus Paludans resa från Danmark till Sverige för att elda upp koranen har resulterat i två stora vinnare i världspolitiken.

Köpenhamnsbon Paludan själv är överraskad över utvecklingen och uppståndelsen efter hans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

– Det blev inte som jag tänkt mig, säger Paludan till Expressen. 

Men hans eldande har nu lett till stora politiska effekter i världspolitiken.

Effekterna påverkar till och med Sveriges Natoansökan.

ANALYS

På den stora internationella politiska scenen finns det två klara vinnare efter att Paludans koranbränning kablats ut i media världen över.

Vinnare nr 1 – Erdogan

Turkiets islamistiska och auktoritära ledare Erdogan har återigen hittat nya absurda svepskäl för att motsätta sig att Sverige ska få bli medlem i Nato.

I praktiken vinner Turkiet på att Nato blir starkare och får med sig Sverige och Finland men för Erdogan är det viktigare försöka plocka poäng på hemmaplan.

- Att pressa Sverige och Finland till att gå med på saker som vapenförsäljning till Turkiet.

- Att öka förföljelsen av kurder genom att försöka pressa Sverige att lämna ut personer som Sverige säger nej till att lämna ut.

- Att pressa USA till att sälja stridsplan som USA sagt nej till då Turkiet brutit mot allt vad Nato står för genom att köpa vapen av Rysslands diktator.

Paludans koranbränning gör nu Erdogan till en stor vinnare då Erdogan återigen hittat ett skäl att stoppa Sverige och att kräva ännu mer för att säga ja.

Hans stora mål är att piska upp nationalistiska stämningar för att vinna presidentvalet i vår.

Vinnare nr 2 – Putin

Rysslands diktator Putin är den andra stora vinnaren i världspolitiken på Paludans koranbränning.

Putins mål är att splittra Europa och att krossa Ukraina. Att självständiga länder i Väst går samman i Nato för att öka sitt försvar och sin säkerhet är inget den ryska regimen gillar.

Natos paroll om säkerhet och trygghet är ju precis motsatsen till vad Putin står för.

Massmördande, massvåldtäkter och tortyr är istället vad Putin ägnar sig åt i Ukraina och han vill inte att Nato – som står för demokrati, mänskliga rättigheter och fred – utvidgas med ytterligare två länder i form av Sverige och Finland.

Paludans agerande gör därmed både Erdogan och Putin till vinnare.

Ytterligare en vinnare

En tredje aktör som i alla fall för tillfället är något av en vinnare finns på hemmaplan i Sverige. Och det är de som är motståndare till svenskt medlemskap i Nato.

Min prognos är dock fortsatt att Sverige kommer med i Nato. Alldeles oavsett hur mycket Erdogan skriker.

När allt kommer kring är det Joe Biden som bestämmer.

Foto: N Vorobeyv, Stram Kurs, J Dik

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen