ANALYS: Två stora vinnare på Paludans koranbränning

2023 01 23

Rasmus Paludans resa från Danmark till Sverige för att elda upp koranen har resulterat i två stora vinnare i världspolitiken.

Köpenhamnsbon Paludan själv är överraskad över utvecklingen och uppståndelsen efter hans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

– Det blev inte som jag tänkt mig, säger Paludan till Expressen. 

Men hans eldande har nu lett till stora politiska effekter i världspolitiken.

Effekterna påverkar till och med Sveriges Natoansökan.

ANALYS

På den stora internationella politiska scenen finns det två klara vinnare efter att Paludans koranbränning kablats ut i media världen över.

Vinnare nr 1 – Erdogan

Turkiets islamistiska och auktoritära ledare Erdogan har återigen hittat nya absurda svepskäl för att motsätta sig att Sverige ska få bli medlem i Nato.

I praktiken vinner Turkiet på att Nato blir starkare och får med sig Sverige och Finland men för Erdogan är det viktigare försöka plocka poäng på hemmaplan.

- Att pressa Sverige och Finland till att gå med på saker som vapenförsäljning till Turkiet.

- Att öka förföljelsen av kurder genom att försöka pressa Sverige att lämna ut personer som Sverige säger nej till att lämna ut.

- Att pressa USA till att sälja stridsplan som USA sagt nej till då Turkiet brutit mot allt vad Nato står för genom att köpa vapen av Rysslands diktator.

Paludans koranbränning gör nu Erdogan till en stor vinnare då Erdogan återigen hittat ett skäl att stoppa Sverige och att kräva ännu mer för att säga ja.

Hans stora mål är att piska upp nationalistiska stämningar för att vinna presidentvalet i vår.

Vinnare nr 2 – Putin

Rysslands diktator Putin är den andra stora vinnaren i världspolitiken på Paludans koranbränning.

Putins mål är att splittra Europa och att krossa Ukraina. Att självständiga länder i Väst går samman i Nato för att öka sitt försvar och sin säkerhet är inget den ryska regimen gillar.

Natos paroll om säkerhet och trygghet är ju precis motsatsen till vad Putin står för.

Massmördande, massvåldtäkter och tortyr är istället vad Putin ägnar sig åt i Ukraina och han vill inte att Nato – som står för demokrati, mänskliga rättigheter och fred – utvidgas med ytterligare två länder i form av Sverige och Finland.

Paludans agerande gör därmed både Erdogan och Putin till vinnare.

Ytterligare en vinnare

En tredje aktör som i alla fall för tillfället är något av en vinnare finns på hemmaplan i Sverige. Och det är de som är motståndare till svenskt medlemskap i Nato.

Min prognos är dock fortsatt att Sverige kommer med i Nato. Alldeles oavsett hur mycket Erdogan skriker.

När allt kommer kring är det Joe Biden som bestämmer.

Foto: N Vorobeyv, Stram Kurs, J Dik

Text: Redaktionen