Två kvinnor dödade av blixtnedslag

2021 07 05

Två kvinnor omkom och en skadades svårt av blixtnedslag i kväll i Hareid vid Norges västkust som ligger i höjd med Sundsvall.

Kvinnorna var på fjälltur på populära fjället Melshornet som har en höjd på 668 meter över havet och ligger i Møre og Romsdal fylke.

– Det är en odramatisk tur som tar mellan en och två timmar och som har fantastisk utsikt. Det är mest lokalbefolkning där men även tillresta eftersom det är så vackert säger Den Norske Turistforening Sunnmøres talesperson Åsmund Steen till VG.

Räddningshelikopter

En av kvinnorna som träffades av blixten klarade av att ringa larmtjänsten varpå räddningshelikopter skickades ut.

– Flera anmälningar om nödställda personer på fjället. Kraftigt åskoväder och regn, gick polisen ut med som varning till alla som var på fjälltur i fylket, efter att dödslarmet inkommit.

Enligt VG har det slagit ned 133 blixtnedslag kring fjället se senaste sex timmarna och totalt i Norge har 20 000 blixtnedslag skett under söndagen.

Folk överraskades

– Det var förvarnat om risk för åskoväder. Och då bör man inte vara på fjället. Men det kom väldigt snabbt och folk blev överraskade över intensiteten, säger polisledaren till VG.

Räddningscentralen i Sydnorge uppger att varningen från polisen till fjällvandrare även gäller fylkena Vestland og Trøndelag.

Foto: F. Mittmeier

[yop_poll id="318"]