Två grova Putinlögner om kriget sprids i Sverige

2022 06 11

Putinvänliga rykten sprids intensivt i sociala medier i Sverige.

Avlönade personer som är anställda av den ryska diktaturen jobbar heltid med att sprida felaktiga rykten och Sverige är ett av de länder Putinregimen riktar in sig på.

Krossa Ukraina

Huvudsyftena med de falska ryktena är att stärka Rysslands diktator och att splittra Europas demokratier.

Under Rysslands pågående krig mot Ukraina har de falska ryktena också blivit en stor del av krigsföringen med målet att krossa Ukraina som land och folk.

Sprids i Sverige

Innan kriget bröt ut spreds omfattande rykten om att det var Väst som hetsade mot Ryssland och att det inte fanns en chans att Ryssland skulle angripa Ukraina. Och nu har inte minst två nya Putinvänliga rykten tagit fart och sprids ihärdigt i sociala medier i Sverige.

Rykte nummer 1

Det första av de två ryktena går ut på att det är ”Väst som är skyldiga till att alla dödsoffer i Ukraina och till att kriget inte tar slut på grund av att Väst pumpar in vapen i Ukraina”.

Ryktet är så dumt att klockorna stannar.

Det är Ryssland som urskillningslöst bombar sjukhus, skolor, shoppingcentra, bostadshus, tågstationer och vårdcentraler runt om i Ukraina och särskilt i östra delen av landet.

Om det inte vore för Väst hade Ukraina sannolikt varit mycket nära att förvandlas till en rysk lydstat och för många årtionden riskerat att förvandlas till en diktatur och grym polisstat.

Rykte nummer 2

Det andra ryktet handlar om att ”Sverige och alla andra länder som sänder vapen till Ukraina kommer att drabbas av ryska bomber och därför är det fel av Sverige och Väst att hjälpa Ukraina”.

Den ryska staten med de två notoriska lögnarna diktatorn Putin och utrikesminister Lavrov i spetsen har ljugit från början till slut.

Att skrämma såväl omvärlden som sitt eget folk genom att vräka ur sig lögner är en omtalad rysk strategi som är så välkänd att den till och med har fått ett eget namn – maskirovka.

Nyttiga idioter

Till sin hjälp får de avlönade ryska personerna som sprider lögner i sociala medier – och som bland annat har sin arbetsplats i Sankt Petersburg – en rad svenska, så kallade ”nyttiga idioter”.

Dessa är omedvetna medlöpare som hjälper den ryska diktaturen att sprida de grova krigslögnerna genom att kommentera och dela lögnerna på till exempel Facebook, Instagram och Twitter.

Dessa personer stödjer omedvetet Putins krig och motarbetar Ukrainas kamp för frihet och självständighet.

En del av de som sprider ryktena gör det uppenbarligen även medvetet.

Orban ett möjligt undantag

Länderna i Europa är rörande överens – möjligen med undantag av Ungerns Putinvänliga ledare Viktor Orban – att Ryssland utgör ett mycket allvarligt hot mot Europa.

Den ryska diktatorn vill utöka regimens territorium med krig och brutalt våld och om han inte stoppas i Ukraina är det ingen som vet vilket land som står på tur härnäst.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen