Två grova Putinlögner om kriget sprids i Sverige

2022 06 11

Putinvänliga rykten sprids intensivt i sociala medier i Sverige.

Avlönade personer som är anställda av den ryska diktaturen jobbar heltid med att sprida felaktiga rykten och Sverige är ett av de länder Putinregimen riktar in sig på.

Krossa Ukraina

Huvudsyftena med de falska ryktena är att stärka Rysslands diktator och att splittra Europas demokratier.

Under Rysslands pågående krig mot Ukraina har de falska ryktena också blivit en stor del av krigsföringen med målet att krossa Ukraina som land och folk.

Sprids i Sverige

Innan kriget bröt ut spreds omfattande rykten om att det var Väst som hetsade mot Ryssland och att det inte fanns en chans att Ryssland skulle angripa Ukraina. Och nu har inte minst två nya Putinvänliga rykten tagit fart och sprids ihärdigt i sociala medier i Sverige.

Rykte nummer 1

Det första av de två ryktena går ut på att det är ”Väst som är skyldiga till att alla dödsoffer i Ukraina och till att kriget inte tar slut på grund av att Väst pumpar in vapen i Ukraina”.

Ryktet är så dumt att klockorna stannar.

Det är Ryssland som urskillningslöst bombar sjukhus, skolor, shoppingcentra, bostadshus, tågstationer och vårdcentraler runt om i Ukraina och särskilt i östra delen av landet.

Om det inte vore för Väst hade Ukraina sannolikt varit mycket nära att förvandlas till en rysk lydstat och för många årtionden riskerat att förvandlas till en diktatur och grym polisstat.

Rykte nummer 2

Det andra ryktet handlar om att ”Sverige och alla andra länder som sänder vapen till Ukraina kommer att drabbas av ryska bomber och därför är det fel av Sverige och Väst att hjälpa Ukraina”.

Den ryska staten med de två notoriska lögnarna diktatorn Putin och utrikesminister Lavrov i spetsen har ljugit från början till slut.

Att skrämma såväl omvärlden som sitt eget folk genom att vräka ur sig lögner är en omtalad rysk strategi som är så välkänd att den till och med har fått ett eget namn – maskirovka.

Nyttiga idioter

Till sin hjälp får de avlönade ryska personerna som sprider lögner i sociala medier – och som bland annat har sin arbetsplats i Sankt Petersburg – en rad svenska, så kallade ”nyttiga idioter”.

Dessa är omedvetna medlöpare som hjälper den ryska diktaturen att sprida de grova krigslögnerna genom att kommentera och dela lögnerna på till exempel Facebook, Instagram och Twitter.

Dessa personer stödjer omedvetet Putins krig och motarbetar Ukrainas kamp för frihet och självständighet.

En del av de som sprider ryktena gör det uppenbarligen även medvetet.

Orban ett möjligt undantag

Länderna i Europa är rörande överens – möjligen med undantag av Ungerns Putinvänliga ledare Viktor Orban – att Ryssland utgör ett mycket allvarligt hot mot Europa.

Den ryska diktatorn vill utöka regimens territorium med krig och brutalt våld och om han inte stoppas i Ukraina är det ingen som vet vilket land som står på tur härnäst.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen