Två faktorer pekas ut som hotar Sveriges pandemiläge i sommar

2021 06 03

Det finns två tydliga hot i sommar som kan skapa betydande bakslag för Sveriges insatser mot pandemin.

Minskande smittspridning, färre som intensivvårdas och allt lägre dödstal ger anledning till att känna gläde och förhoppningarna om en skön sommar. Men experter som DN har talat med pekar ut följande två risker som kan leda till betydande bakslag för Sveriges kamp mot viruset.

⛔ Risken för att indiska virusvarianten får fäste i Sverige.

⛔ Risken för minskad vaccinvilja. Om folk hoppar över dos 2.

Hot 1 Indiska varianten

Sverige har i stora drag liknat Storbritannien som hunnit mycket långt i vaccineringen. Men trots det har smittan ökat i landet på sistone och det beror inte minst på den farliga indiska virusmutationen som fått fäste.

– Det är en ganska farlig situation som uppstår när viruset sprids i hög grad och man samtidigt har rätt många vaccinerade. Det kan uppstå mutationer som går runt vaccinerna. Det känns jätteviktigt att vi inte släpper in den indiska varianten och att vi då tar bort reserestriktioner känns inte som rätt tajmning, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet

Hot 2 – Skjuta upp dos 2

Helena Hervius Askling, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, pekar även ut risken med att skjuta upp dos 2.

– De senaste publikationerna visar att en dos inte räcker så långt, men att två doser gör det. Allt handlar om när tillräckligt många är vaccinerade och helst med två doser. Min farhåga är att om man trappar ner på rapporteringen och medvetenheten hos människor så finns risken att man tänker att man kan ta vaccin efter sommaren. Då kan vi befinna oss i ett trist läge till hösten, säger hon till DN.

[yop_poll id="151"]