Två diktaturer inleder militärt samarbete

2022 06 12

Socialistdiktaturen Venezuela inleder militärt samarbete med islamistdiktaturen Iran .

Trots att de ligger långt ifrån varandra på den traditionella höger-vänsterskalan så har de ändå funnit tyckte för varandra i enlighet med teorin att höger-vänsterskalan i själva verket är en oval cirkel där de båda extremkanterna möts i diktaturens absurda vingslag.

Ryssland och Turkiet

Venezuelas diktator Nicolas Maduro har flugit till Iran som för övrigt är ett av få länder där Venezuelas ledare fortfarande är välkommen. Diktaturerna Ryssland och Turkiet är två andra länder som välkomnar Maduro.

Förtrycker sin befolkning

Maduro och Irans diktatoriska president Ebrahim Raisi har enats om ett 20-årigt samarbetsavtal som förutom militärt samarbete även inkluderar energi, turism och finanssektorn, rapporterar France 24.

– Detta visar beslutsamheten för utveckling mellan de båda länderna, säger Irans ledare.

Både Venezuela och Iran pressas av amerikanskt initierade sanktioner och till bakgrunden hör att båda länderna förtrycker sina befolkningar och vägrar att genomföra demokratiska val.

Politik och ekonomi

De båda diktaturerna beslutade även att inleda samarbete inom en rad andra områden.

– Politik, kultur, ekonomi och olja, meddelar den iranska diktaturens nyhetsbyrå.

Venezuelas diktator var på glatt humör.

– Vi har viktiga samarbetsprojekt mellan Iran och Venezuela inom energisektorn, petrokemi, olja, gas och raffinaderier, framhöll Maduro som leder landet med världens största kända oljetillgångar, enligt France 24.

Direktflyg inleds

För att uppmuntra turism mellan länder ska direktflyg starta mellan de båda huvudstäderna Caracas och Teheran den 18 juli.

Något de båda ländernas ledare dock ”glömt” berätta för pressen var alla anledningar att inte resa till respektive land.

Skyhög brottslighet

Brottsligheten i Venezuela är skyhög och landet har en av de högsta mordfrekvenserna i världen. Väpnade rån, kidnappningar och våldsbrott är vanligt förekommande i landet rapporterar brittiska UD som varnar sin egen befolkning inför eventuella resor till socialistdiktaturen.

Iran är om möjligt ännu värre – i alla fall när det gäller mänskliga rättigheter och behandlingen av kvinnor och oliktänkande.

Turkiet och Algeriet

Landets ledning utryckte dock samhörighet med Venezuela med anledning av USA-sanktionerna.

– Venezuela har hanterat svåra år men folkets, ledningens och landets presidents beslutsamhet har varit att motstå sanktionerna, sa islamistdiktaturens religiösa diktator.

– Det visar att motstånd fungerar och tvingar fienden tillbaka, sa diktatorn utan att presentera något hållbart underlag.

Förutom Iran besöker Maduro under sin resa även Turkiet och Algeriet.

Foto: Nicolas Maduro Government

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 29

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 29

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen