Två diktaturer fruktar attacker – kräver militärpakt med USA
2023 10 03
Kinas inflytande och betydelse växer sig allt starkare i Mellanöstern.
Det har fått två diktaturer, tillika USA-allierade, att ställa ett direkt krav på president Joe Biden – skapa en militärpakt som kan garantera säkerheten vid en eventuell attack.
Hotar att byta sida
Kravet kommer från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, rapporterar CNN.
Länderna är två av USA:s närmaste militära partner i arabvärlden och har på senare tid efterlyst säkerhetsgarantier från Washington.
Annars kan de komma att byta sida.
– Amerikanerna vill inte se att Saudiarabien flyttar sin beväpning från USA till en annan plats, säger den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman till Fox News.
"Finns ett vakum"
Liknande tongångar hörs alltså från Förenade Arabemiraten.
Enligt landets diplomatiska rådgivare Anwar Gargash är USA:s engagemang i Mellanöstern i grunden någonting positivt.
– Men det finns ett vakuum, varnar han samtidigt.
– Som skapar möjligheter för andra aktörer att ta sig in på spelbanan.
Kräver avtal
Nu vill parterna att USA formellt upprättar ett avtal med de två arabländerna, till skillnad från den “informella” och därmed icke-bindande uppgörelse som finns idag.
– Kravet på ett formellt arrangemang som skulle erbjuda Gulfstaterna ett säkerhetsparaply och binda USA till att skydda dem inför militära attacker har blivit en viktig komponent i relationen med USA, konstaterar CNN:s reporter Nadeen Ebrahim till den egna kanalen.
Svaren "otillräckliga"
De två nationerna har under de senaste åren flera gånger utsatts för attacker, vars skuld de lagt på Iran, och hävdar att det amerikanska svaret på dessa är otillräckligt.
– Endast ett väsentligt säkerhetsåtagande från USA skulle av regionala motståndare uppfattas som avskräckande för deras ambitioner att störta den USA-ledda regionala ordning som Saudiarabien är ankare för, framhåller den saudiska analytikern Ali Shihabi i Hoover Institution, en tankesmedja för offentlig politik vid Stanford University.
Två diktaturer
Varken Saudiarabien och Förenade Arabemiraten betraktas som demokratier.
– Det emiratiska styrelseskicket saknar väsentliga demokratiska inslag, beskriver svenska UD det sistnämnda landet på sin hemsida.
– Politiska partier är förbjudna och yttrande-, mötes- och föreningsfrihet saknas.
Saudiarabien, som är Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern, beskrivs ofta på liknande sätt.
Framför allt anses bristen på mänskliga rättigheter vara särskilt alarmerande och är fortsatt föremål för omfattande internationell kritik.
Foto: President of Ukraine Office
Text: Redaktionen