TV-anställda får sparken – kom till jobbet ovaccinerade

2021 08 06

Allt fler företag och arbetsgivare i USA kräver att de anställda har vaccinerat sig och tre personer får nu sparken från CNN för att de kom till jobbet ovaccinerade.

Smittspridningen ökar snabbt i många länder runt om i världen och likaså i USA där antalet nya smittfall ökat med 119 % på två veckor och antalet dödsfall har ökat med 74 % rapporterar New York Times. I samband med deltavirusets framfart i USA har allt fler företag infört krav på vaccination om man är på sin arbetsplats och det rör en lång rad branscher.

Från Disney till Walmart

Nöjesbolaget Disney, techjätten Google, varuhandelskedjan Walmart, finansgiganten Morgan Stanley och tidningen Washington Post är bara några exempel på företag som kräver vaccinering bland sina anställda. Och statligt anställda är inget undantag när det gäller de ökade kraven. USA:s regering har presenterat krav på att de fyra miljoner statsanställda måste antingen vaccinera sig eller säga ja till munskydd, återkommande tester varje vecka och specifika distansregler med mera. Det ska helt enkelt bli väldigt krångligt för de statsanställda som inte vaccinerar sig och det gäller även företag som har kontakt med statliga företag, uppger NPR.

Nolltolerans

Att USA:s näringsliv menar allvar har nu blivit tydligt hos CNN som sparkar tre anställda som dök upp på jobbet utan att vara vaccinerade.

– Låt mig vara tydlig – vi har nolltolerans gällande denna policy, betonar CNN-chefen Jeff Zucker i ett meddelande som sänts till CNN:s anställda igår torsdag där alla påmindes om att vaccinering är obligatoriskt om man är på arbetsplatsen eller om man har kontakt med andra anställda uppger amerikanska medier.

ANALYS

Budskapet inom USA:s näringsliv blir allt tydligare – vaccinera dig punkt slut. Listan på företag där det endast går bra att vara ovaccinerad om du jobbar hemifrån blir allt längre och man kan inte jobba hemifrån för alltid. Med andra ord måste man vaccinera sig om man ska ha kvar sitt jobb.

Betydande stöd

Stödet för arbetsgivarnas krav rapporteras i media vara stort vilket beror på att coronaviruset redan har kostat över 615 000 amerikaner livet. De flesta känner någon som dött eller blivit allvarligt sjuk vilket gör att man inser allvaret även på ett personligt plan. På sin arbetsplats vill man känna sig så säker som möjligt och risken för smitta är större bland ovaccinerade.

Foto: CNN

[yop_poll id="454"]