TV-anställda får sparken – kom till jobbet ovaccinerade

2021 08 06

Allt fler företag och arbetsgivare i USA kräver att de anställda har vaccinerat sig och tre personer får nu sparken från CNN för att de kom till jobbet ovaccinerade.

Smittspridningen ökar snabbt i många länder runt om i världen och likaså i USA där antalet nya smittfall ökat med 119 % på två veckor och antalet dödsfall har ökat med 74 % rapporterar New York Times. I samband med deltavirusets framfart i USA har allt fler företag infört krav på vaccination om man är på sin arbetsplats och det rör en lång rad branscher.

Från Disney till Walmart

Nöjesbolaget Disney, techjätten Google, varuhandelskedjan Walmart, finansgiganten Morgan Stanley och tidningen Washington Post är bara några exempel på företag som kräver vaccinering bland sina anställda. Och statligt anställda är inget undantag när det gäller de ökade kraven. USA:s regering har presenterat krav på att de fyra miljoner statsanställda måste antingen vaccinera sig eller säga ja till munskydd, återkommande tester varje vecka och specifika distansregler med mera. Det ska helt enkelt bli väldigt krångligt för de statsanställda som inte vaccinerar sig och det gäller även företag som har kontakt med statliga företag, uppger NPR.

Nolltolerans

Att USA:s näringsliv menar allvar har nu blivit tydligt hos CNN som sparkar tre anställda som dök upp på jobbet utan att vara vaccinerade.

– Låt mig vara tydlig – vi har nolltolerans gällande denna policy, betonar CNN-chefen Jeff Zucker i ett meddelande som sänts till CNN:s anställda igår torsdag där alla påmindes om att vaccinering är obligatoriskt om man är på arbetsplatsen eller om man har kontakt med andra anställda uppger amerikanska medier.

ANALYS

Budskapet inom USA:s näringsliv blir allt tydligare – vaccinera dig punkt slut. Listan på företag där det endast går bra att vara ovaccinerad om du jobbar hemifrån blir allt längre och man kan inte jobba hemifrån för alltid. Med andra ord måste man vaccinera sig om man ska ha kvar sitt jobb.

Betydande stöd

Stödet för arbetsgivarnas krav rapporteras i media vara stort vilket beror på att coronaviruset redan har kostat över 615 000 amerikaner livet. De flesta känner någon som dött eller blivit allvarligt sjuk vilket gör att man inser allvaret även på ett personligt plan. På sin arbetsplats vill man känna sig så säker som möjligt och risken för smitta är större bland ovaccinerade.

Foto: CNN

[yop_poll id="454"]

Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen