TV-anställda får sparken – kom till jobbet ovaccinerade

2021 08 06

Allt fler företag och arbetsgivare i USA kräver att de anställda har vaccinerat sig och tre personer får nu sparken från CNN för att de kom till jobbet ovaccinerade.

Smittspridningen ökar snabbt i många länder runt om i världen och likaså i USA där antalet nya smittfall ökat med 119 % på två veckor och antalet dödsfall har ökat med 74 % rapporterar New York Times. I samband med deltavirusets framfart i USA har allt fler företag infört krav på vaccination om man är på sin arbetsplats och det rör en lång rad branscher.

Från Disney till Walmart

Nöjesbolaget Disney, techjätten Google, varuhandelskedjan Walmart, finansgiganten Morgan Stanley och tidningen Washington Post är bara några exempel på företag som kräver vaccinering bland sina anställda. Och statligt anställda är inget undantag när det gäller de ökade kraven. USA:s regering har presenterat krav på att de fyra miljoner statsanställda måste antingen vaccinera sig eller säga ja till munskydd, återkommande tester varje vecka och specifika distansregler med mera. Det ska helt enkelt bli väldigt krångligt för de statsanställda som inte vaccinerar sig och det gäller även företag som har kontakt med statliga företag, uppger NPR.

Nolltolerans

Att USA:s näringsliv menar allvar har nu blivit tydligt hos CNN som sparkar tre anställda som dök upp på jobbet utan att vara vaccinerade.

– Låt mig vara tydlig – vi har nolltolerans gällande denna policy, betonar CNN-chefen Jeff Zucker i ett meddelande som sänts till CNN:s anställda igår torsdag där alla påmindes om att vaccinering är obligatoriskt om man är på arbetsplatsen eller om man har kontakt med andra anställda uppger amerikanska medier.

ANALYS

Budskapet inom USA:s näringsliv blir allt tydligare – vaccinera dig punkt slut. Listan på företag där det endast går bra att vara ovaccinerad om du jobbar hemifrån blir allt längre och man kan inte jobba hemifrån för alltid. Med andra ord måste man vaccinera sig om man ska ha kvar sitt jobb.

Betydande stöd

Stödet för arbetsgivarnas krav rapporteras i media vara stort vilket beror på att coronaviruset redan har kostat över 615 000 amerikaner livet. De flesta känner någon som dött eller blivit allvarligt sjuk vilket gör att man inser allvaret även på ett personligt plan. På sin arbetsplats vill man känna sig så säker som möjligt och risken för smitta är större bland ovaccinerade.

Foto: CNN

[yop_poll id="454"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen